Wednesday, July 29, 2009

Loss For Words.. Thanks Kakak, With All My Heart!

She came back from sekolah agama this morning, rather excitedly. Saya tengok tangannya di poket baju sekolah. Dia ajak saya ke dapur. 'I have something for you', katanya.

Dia keluarkan tangan dari poket baju. Dia belikan saya rantai tangan mutiara. Dia kata 'Kakak nak Ummi happy. Kakak nak Ummi sihat cepat-cepat'. Mungkin sakit-sakit badan saya takkan hilang dengan cepat dengan rantai tangan pemberian dia tu. Little did she knew how big it meant to me. Her little gestures that left me at loss for words and realize how lucky I am as her mother. She healed my broken heart and ease the emotional burden I am facing right now (yes I do but those are too private to relate here). It's more than a 50sen plastic bracelet, which, I'll not be ashamed wearing and which, I shall keep for as long as I live. It's the representation of her thoughtfulness, love and kindness. At least to me, I'd like to think that way.

Dia mengingatkan saya kata-kata dalam 'Fenomena' - usahlah terlalu mengenang kesusahan hari ini sehingga melupakan kebahagiaan hari esok. Mungkin I got a little bit carried away and she reminded me kebahagiaan-kebahagiaan yang ada di hadapan saya. Yang mungkin saya terlepas pandang akhir-akhir ini.


15 comments:

ME said...

So sweet kakak. Ummi get well soon.

Zuedin said...

erkk tetiba bnyk posts ye..ke ku tak perasan....so chummmeel la kakak

sama2 kiter independent ye akak..daku ni dari kawin tak nyempat manja2 huuhuhuhuh perihal pindah mindah pun bnyk daku buat ....nanti dah pindah umah kiter lagi dekat wink wink

ummi said...

ME ~ iya. dia sgt sweet. sgt memahami...

zue ~ banyak yg drafted, hr ni ku pulun release semer draft. kalau dah dekat tu jgn segan2 anto apa2 makanan kalau masak2 kat rumah nunnnnn....

mamalisa said...

Touching..kakak is so sweet.Hati mana x cair :=)
tumpang happy baca entry ni, kakak dah besar dah paham erti kasih sayang & macamana utk mengubat luka ibu dia.

take a good rest ok kak.

ummi said...

mamalisa ~ kan. bertuahnya akak jadi mak dia.

Farra said...

alahai..so touching...nak nangis i tauuu..kakak sungguh penyayang! tak gitu??

Ira said...

so sweeeeeeeett anak dara akak ni.. bertuah badan!

ummi said...

farra ~ akak sampai tak terkata apa. she knows where to touch my heart. and when she does, mmg akak akan syahdu habis

ummi said...

ira ~ iyaaaaa.. i hope she will keep that quality sampai besar. dia cam ada instinct kalau akak susah hati ke, sedih ke. ye lah.. dah anak kita kan. pompuan plak tu

aida said...

so sweet... huhuhuh

oren said...

sungguh terharu..ayaq mata saya bergenangan..

ummi said...

aida, oren ~ tipsnya senang aje. do unto others what you would have them do unto you. tp mmg betul, she's so sweettttt..

ibuVouge said...

salam ummi

nak jawab post yng lepas
high recommend bab barut yg zap zap tu
iv guna untuk anak ketiga.. ( sekarang pun dok pakai..ehehe)

e very easy peasy ..mahal tapi worth for money

'lap air mata' ahah iv yg sensintif.. terharu baca post ni
anak perempuan naluri dia dekat sgt dgn ibu kan

happy happy kak tie

ummi said...

IV ~ alhamdulillah ada jugak sorang girl utk sama2 share perasaan perempuan *chewah*. igt nak beli jugak nanti. perut gelebehku ni agak mengganggu emosi he he

ummi said...
This comment has been removed by the author.