Monday, July 20, 2009

Ku Sudah Ada Bibik

Usai dulu kita soalkan pemergian baby saya. D&C saya dipercepatkan ke pagi esok. Asalnya petang. Doakan semuanya lancar ya kawan-kawan.

Akhirnya, selepas hampir 9 tahun berumahtangga, punya 3 anak (dah hampir yang ke-4), setelah menelek-nelek dan mereject 3-4 orang calon pembantu, akhirnya takdir menemukan kami dengan Bibik Ros. Ya kawan-kawan, akhirnya kami ambik juga pembantu rumah. Tebby kata biar kita rileks-rileks sikit. Bukan Bibik Ros mengambil alih secara total, tetapi membantu. Sudah 2 hari dia bersama kami, saya sedikit pelik bila ada masa terluang sampaikan saya tak tau nak buat apa!

Dia dihantar ke rumah saya petang Sabtu lepas. Kena pulak timingnya dengan saya keguguran. Jadi dia banyak membantu saya langsaikan kerja rumah. Namun memasak masih jadi tugasan mutlak kami suami isteri. Saya kan sangat percaya konsep air tangan itu. Orangnya 37 tahun, 2 tahun lebih tua dari saya dan Tebby. Sudah berkahwin, anaknya 2. Suaminya mengajar di pesantren di Kediri, Indonesia. Dia menepati ciri-ciri pembantu yang kami cari. Saat dia minta kebenaran bertudung di rumah, saya lega. Saat dia mengeluh di majikan lamanya susah untuk dia bersolat, sekali lagi saya lega. Adam sudah boleh hook-up dengan Bibik Ros. Kakak sudah besar, okay-okay saja. Iman masih hesitant. Banyak perkara masih saya yang uruskan. Bibiknya dia reject. Saya pesan, kalau mau berhenti, bagitau saya baik-baik. Saya akan hantar dia balik baik-baik. Jangan tinggalkan anak-anak terkontang-kanting di rumah.

Obviously it's still too soon to judge. Saya ingatkan diri saya, jika saya berasa letih mengurus anak-anak dan rumah, makanya dia juga. Kitakan manusia biasa. Dia juga cuma pembantu jadi saya tak boleh serahkan semua urusan secara total.

So, wish us luck. Jika ada apa-apa tips, bolehlah tinggalkan di ruangan komen ya.

10 comments:

sikulat said...

hehe... sungguh tepat masanye kehadiran bibik akak tuh.

Moga selamat masuk & kuar OT.. nak cakap jgn takot pun .. tak gune jugak.. sbb mmg ada rasa takot pun.. Yakin ajela.. ehehehh

Hopefully your MC will be 2 weeks.. minta jgn tak minta. & rehat sungguh2..

So malam nih dah admitted ke? atau esok pepagi baru sorong masuk ? Insyallah.. by petang akak rasa cergas dah.. hehehehe..

jangan lupe update tau pd kami...!!

ummi said...

sikulat ~ takdir Allah! elok2 aje timingnya. kalau tak sbb akak pgntkan no-4 ari tu, mmg tak nak ambik maid.

takut ooo.... sbb GA. takut tdo tak bangun2. serius... kalau bersalin tu, kita bleh sedar lg walopun sakit kan.

sok pg akak serah diri. mgkn pg tu jugak buat, insyaAllah. kalau sihat, akak nk blk ptg tu jugak. sian budak2 kat rumah. nenek diorang byk hal pulak kat kpg, tak blh dtg. again, sib baik ada bibik.

no worries, akak kan sms u ols punya.

cikwawi said...

kak mon.. semoga semuanya dipermudahkan...

Ummu Auni Afif said...

kak tie, baca surah al ikhlas banyak2. insya Allah, Allah permudahkan. what i did after he left me, saya buat solat duha almost everyday. dan Alhamdulillah, Allah bagi ketenangan yang maha besar..

Farra said...

kak tie, kuatkan semangat, elokla ikut petua aini tu..byk2 berzikir

take a good rest ya....

y@tipruzz said...

take care kak...jgn takut, insya allah sekejap je procedurenyer. Yg penting blk umah rehat puas2 okeh!

oren said...

takde tips utk bibik, sbb sampai skrg saya masih uruskan semuanya sendirian...

semoga cepat sembuh :)

ummi said...

wawi ~ alhamdulillah dah selamat. kejap aje rupanya.

aini ~ thanks. insyaAllah diamalkan. semalam di OT sebelum akak 'pengsan', dok recite surah2 dgn mengucap.

farra, yati ~ mmg kejap. whole process dalam sejam aje. part d&c cuma paling lama pun 15 minit. ya, akak mc 2 weeks.

oren ~ penatkan mengurus 3 anak dgn diri mengandung. nk kerja lagi. tapi pahalanya menggunung. hasben akak dah insist ambik maid so ambik aje lah.

ct said...

kak, its gud to have an assistant. to help cleaning the mess pas masak. saya pun masak sendiri, tak mo my famili mkn org lain punye air tangan. tapi mkn kat kedai mamak camne plak? hehheh
cam my maid, she is very young, baru 20. so i choose to treat her as my sis. so far so good, she has been with us for almost 1 year. tapi nih semue luck. of course, i never fail to pray for the best. tawakal kat ALLAH je la...

mamalisa said...

semoga selamat semuanya yer kak..take care & byk-byk kan rehat, dah ade pembantu tu eloklah at least ringankan mana patut ..
sama sama kita berdoa utk yg lebih baik.