Friday, July 17, 2009

Keajaiban Yang Tidak Berlaku

For those who doesn't know yet, we lost our baby. At 9 weeks. 9 minggu yang indah. 9 minggu yang cukup menggembirakan saya. Tambah lagi kalau diikutkan ramalan kalendar, it could've been a girl. Namun perancangan Allah yang pastinya baik-baik belaka, tiada siapa yang tahu.

Pagi semalam Tebby berangkat ke utara, selanjutnya ke Hatyai. Urusan kerja. Bukan saya tak biasa begitu tapi bila saya sedar saya mengalami 'spotting', saya hilang punca. Tambah pulak my regular obgyn was on leave semalam. Dr ganti mengesahkan kandungan saya sudah tiada heartbeat. Dah scan dari banyak angle, hasilnya tetap sama. No activiti, katanya. I'm afraid you've lost your baby. Saya dengar saya menjawab I'm prepared for this. Dr Ashar has related this possibility. Saya bercakap tapi saya mengharap itu bukan saya. Mana mungkin!

Saya khabarkan kepada Tebby. Terus dia call saya. Terus juga saya menangis. I thought I was prepared tapi tidak. Saya hanya dapat bertenang beberapa minit. Bila Tebby mengirimkan sms 'Allah lebih menyayangi dia', saya menangis lagi. Dan hari ini saya bertemu Dr Ashar, to proceed with whatever necessary. Deep down inside, saya mengharapkan keajaiban. Manalah tahu Dr semalam tersilap. Berdeguplah, berdeguplah, hati saya mengharap. Namun keajaiban itu tidak berlaku. Mana mungkin saya mempertikaikan seorang doktor bertaraf pakar.

I am scheduled for a D&C next Tuesday, at around 2.

If it was a girl, she has a name already. Nurul Nawarah. To rhyme with Kakak's Nurul Athirah. Maknanya gilang-gemilang. The name was in list since my first pregnancy. So we thought, it was going to be used afterall. If it was going to be a boy, I would've left it for Tebby to decide.

Gila saya kan. Selayaknya dia bukanlah 'baby' lagi. Kejadian fizikalnya masih terlalu baru. Tapi kawan, saya seorang ibu. Walau 4 minggu pun, 9 bulan pun, 2 hari pun, tak kiralah anak ke 4, ke 2 atau ke 10 pun, seorang ibu pasti sudah terbit rasa sayang. It has a special spot in my heart, khusus untuk dia. Sepertimana Kakak, Iman dan Adam. Setiap orang ada tempat istimewa di hati Ummi.

16 comments:

mommy umar said...

salam..
i have been following ur blog 4 quiet sometime, blog hopping frm littledewa..nway, be strong, kuatkan hati i lost my baby also early tis year, exactly at 3 months, so i knw u feel rite now all i could say (i quote tis frm my hubb) " anak dunia kita dah ada, anak akhirat pun kita dah ada" take care, DD

AppleCrux said...

my deepest condolences to you..insya-Allah ada rezeki di lain masa..

Ummu Auni Afif said...

akak, sayunya hati membaca cerita ini...i don't know what to say. lepas semah, akak pula..sedih. two most devastating things in life are death & divorce. i experienced the latter one, but you...no words could be conveyed to tell you how sad i am :(

y@tipruzz said...

take care kak..rehat bebyk nanti. been thru the same thing 2yrs ago,so i can feel what u feel rite now. insya allah Dia akan berikan yg lebih baik selepas ini...:)

Farra said...

alahai...kuatkan semangatmu sis...
insyallah rezeki ada lg di masa akan dtg...

Bahiyah Yunus said...

kak mon...sabar ye...asu dah pernah lalui benda ni twice, yet I'm still cried out loud bila I lost the baby.

Julie said...

salam kak tie, sabar dan berserah pada Allah byk2.. hanya Dia yg tahu apa terbaik untuk kita.. kuatkan semangat dan later cuba lagi.. if tabah & sabar, insyallah u'll be granted a better one..

LITTLE DEWA said...

kak
no words will b able to console u. but hang in there ok. insya allah akan ade rezeki akak nnt
kami sume doakan :)

mamalisa said...

sabar kak,..you are not alone..insyaAllah ada lagi rezeki di masa akan datang, InsyaAllah.

Akak hanya kehilangan yg tersayang ketika usianya masih baru, bayangkan saya yang kehilangan sidia yg sudah 8 bulan di dalam rahim ini? apalagi terpaksa melalui pahit getir melahirkan bayi yang sudah tidak bernyawa?

redha kak..Allah maha berkuasa,Dia yang lebih mengetahui..pasti yang lebih baik gantinya..insyaAllah.

take care & hugss..

m a t a s i p i t said...

kak tie..
nangis erni bace this entry.. nak type pape pun rasa mcm berat.. :(
i know how you feel dear sis.. kalau rasa sedih, menangis je.. let it out.. jgn tahan2 yek..

oren said...

akak seorang yang kuat, sebab tu terpilih untuk melalui ujian ini..

*hugs*

ummi said...

mommy umar ~ if i ever have one more boy, i'd name him umar, seriously... thanks

apple-crux ~ thanks. takdir Allah pastinya yang terbaik

aini ~ in fact my circle of frens kebanyakannya ada pengalaman yang sama, smah, jah, zarid, zue (our junior). ditakdirkan nak jadi support grup agaknya!

yati ~ mudah-mudahan

ummi said...

farra ~ insyaAllah. Allah Adil.

bahiyah ~ kan. tak kira lah at what stage pun, a baby is a baby. sayang tu tetap ada

julie ~ i'm done crying (hopefully). yang tambah lemah semangatnya hasben akak takde pulak masa dapat berita tu

littledewa ~ insyaAllah. sekarang nak bertenang2 dulu dgn 3 anak ni.

ummi said...

mamalisa ~ sesungguhnya dugaan Allah for you lagi kuat. ternyata lebih kuat dari akak.

erni ~ dah menangis sampai bengkak2 mata dah. hasben akak sampai taktau nak kata apa dah. you're right. lps yang nangis besar-besaran tu, lega sangat.

oren ~ terima kasih kerana mengingatkan bahawa akak insan terpilih. kdg2 bila dilanda kesusahan, terlupa Allah sayangkan kita...

CT said...

salam,
kakti, takziah...ya benar kata tebby mu, Allah lebih menyayangi nurul nawarah...moga kakti tabah ya...

saya nak nangis baca entry akak ni...akak yg face this pastinya lebih sedey....sabar ya kakti

buntalz said...

ummi ... everything that happened has been planned by HIM...
we only hope and pray it would be good.
Maybe there is something better for you out there..
But, i know it is easy to say but it is hard for those who will accpet.
Hope you will be strong :)