Wednesday, November 21, 2007

Keluhan Ibu Bekerja

Came back home at almost 10p.m last night after a lenghty meeting. Itu pun after I asked permission from my GM to go back before the meeting ended (thanks boss). At the rate we were going, they might have ended at midnight (I'll check this out later). The meeting was supposedly start at 4.30p.m but as usual, it started later. Yesterday it was almost 5.15p.m (office hours ends at 5.30p.m here). Started with the usual yada-yada (non-related things) and proceeded to the real agenda almost at 6p.m. Never mind if they do not want to go back early to their family, but I do.

Picked the kids later than promised. As expected, both came out dengan muncung panjang sedepa. Not long after getting herself in the car, Kakak burst into tears and later sobs (dia memang drama queen sikit but yesterday was real, I myself was hurt with my own doing but what else can I do). She choosed to sit close to me (instead of sitting at the other end and looked outside like she normally does) while Iman sat on my lap quietly (instead of standing up on the seat and did funny acts like he normally does) Sampai rumah I postpone what I need to do for myself like mandi or kemas beg nursery and spent the time melayan diorang tengok TV and main-main. Lepas tengok mood diorang dah improve, barulah pegi mandi and sembahyang Isya'. For bed, I let her picked where she wanted to sleep. And it was Tebby on her left, me on her right and Iman on my right.

If given a solid, steady financial well-being, I'd choose the kids over my career. Really. At the moment, we still can't afford to live like we do now should I quit working. Probably we can, with some adjustments but with another baby coming and Iman is going to start his play-school next year, that shall have to wait.

16 comments:

ajzie said...

lama saya tak kemari.. url di blog saya mcm ada problem aje.. Ini pun lompat dari blog uda...

oren said...

huish..meeting agenda negara ka sampai lewat begitu?? patut la the kids muncung sedepa..

saya pun, kalo meeting over seminit lepas kul 5, mmg mintak excused...tak sampai ati nak amik bebudak lambat..tu pun, selalunya depa saja la yg tinggai, sebab saya kerja seberang lautan (seb. prai)..petang, memang jammed giler kat Penang bridge tuh..

ummi said...

ajzie ~ welcome back!

oren ~ dulu2 ada gak buat gitu. tapi la ni takleh lah. nanti staff kata apa pulak. sekali sekala terpaksa korbankan jugak. dulu lagi terus, seminggu dua gitu. time tu mmg mintak mak pak dtg dr kampung tolong jaga budak2.

kaezrin said...

adoi saya cukup jaki bab2 meeting berjam2..kat opis kiter nih mmg suke kan..sib baik dept saya camna lintang pukang we avcoid last minuites meeting even friday evening meeting pun we try to avoid unless we have toi deal ngan org2 IT which mmg kena drag..but on normal basis mmg NO meeting yg lama2..sume macam paha m yag pompau2n nih nak kena balik masak dan tgk anak and laki..sib baik sib baik...

ummi said...

elin ~ problemnya dgn old timer ni most of the time. yang tak kisah nak balik rumah pkl berapa. ye lah, diorang kan dah establish, anak2 dah besar, ada maid barang 2-3 orang. tu pun nak buat somekind of outstation workshop end of school hols. org nak siap sedia anak2 ke sekolah, ada yang nak hantar gi asrama.. tak faham betul kan.. i always believe if you're not happy at home, you will not be happy in the office

abi said...

mesyuarat yang berkesan tidak lebih dari 2 jam. saya kalau mengetuai mesyuarat akan pastikan tidak melebihi 2 jam. setakat ini paling lama 1 jam 45 minit. yang selebih lepas 2 jam tidak akan ada keputusan yang sempurna.

seelok-eloknya berhenti kerja dan jaga anak di rumah. bukan kolot tak benar perempuan kerja. tapi tugas mendidik anak lebih besar maknanya kalau dibuat oleh ibu yang berpendidikan tinggi. pasti anak akan lebih berjaya dari ibu bapa. :) pandangan saya la kan.

aida said...

kak tie, i understand your concerns.

it wasn't easy that we have to work with high inflation cost. what's more, living in KL.

no fret, i bet 90% ibu-ibu bekerja feel the same way about it.

cheer up!

ummi said...

abi ~ itulah impian saya dan suami. saya stop kerja dan mengasuh sendiri anak2.

aida ~ true. walaupun gaji naik, we still get back to square one sbb expenses semua bertambah cause harga barang semua naik. toksah citelah hg tepung tak naik, harga roti, roti canai semua dah naik.... buang masa je nak defend.

Kaklong Syikin said...

salam,

aduh..kalau saya dah berair air mata kenangkan anak2 kat rmh. sib baik big bos sporting..

tahniah ya dah prgnant ni :D. saya ni tunggu 3 thn lagi kot baru nak ngandung balik hihi.insyaALlah.

ummi said...

kaklong ~ tapi tak semua bigboss begitu. ada juga attitude 'if i can do this, so can you'... tu yang tak tahan tu.

saya pulak lepas ni tutup production dah kot!

Farra said...

kesian k.tie, kalau sy ada lg dok dlm meeting tu sebelah k.tie boleh le sama-sama layan perasaan

alhamdulillah my boss quite sporting, dia sampai sy blah

but in my case alhamdulillah rumah belakang rumah mak, tak kesahla beli rumah 2nd hand buruk sket, but advantage dkt mak, by 7pm kalau tak sampai umah mesti sms mak utk pick up kids

sabar yer, kalau nak quit kerja actually boleh but have to adjust our lifestyle

mmg tak suka meeting lebih 2 hours

ummi said...

farra ~ mana tak lamanya. tetengah discuss pasal JE tu, discuss pulak pasal komplen lah itulah inilah.. mana tak lama.

kalau setakat 2 jam, baru masuk fasa warm up je selalunya.. tensen kan.

Anonymous said...

huhu kak tie ,i feel you!! sama la dengan I, biler sampai rumah lambat and budak budak dah tidor, nak menitis air mata I.. huhu dunno what to say la, i thot keje kat T* ni agak family oriented la, but i thot wrong!! kat my place, its frowned upon kalau balik awal ni...we can't help it that we love and wanna be wit our kids kan?

?MC

Nero ...... said...

Cakap psl meeting lama2 nie mmg tak suke..sy kat office meeting dept is on Monday morning...start from 10 kadang up to lunch hour..berasap pungung dibuatnye..mcm kak atie gak le if sy kaya kan nak je duk rumah jaga anak...

ummi said...

mc ~ it depends on which unit you work for and who you are dealing with. kalau dapat yang tak kisah nak balik rumah tu,... hem alahai.. sakit jiwa. i don't know how these people manage their lives, really. but i remember one ex big bosses told her staff, to never put your family after career. she always did that and after sometime, she ended up just not happy with everything - career and family.just a thot for us, mothers.

ummi said...

nero ~ at times, sampai past lunch hr. sesapa yang ada kena attend meeting lps tu confirm tak sempat lunch. camne medical exp tak naik? ramai yang kena gastrik!

my big boss tak banyak meleret2 bila meeting. hak yang lain big-big boss tu yang suka sgt meeting panjang berjela. org lain dah resah nak balik, diorang relaks je.