Wednesday, August 22, 2007

How The Weekend Went


THANKS & BEST WISHES
To Zarid, for the invitation to her brother's Majlis Menyambut Menantu on the 18th August. Sorry we could not make it. Iman needed to see his paed on that day. Hope everything went well.

To my boss, for the invitation to his daughter's wedding on 19th August. Luncheon started at 12noon. We arrived there tad bit too early (even the akad-nikah was still going on at that time) and waited until the clock stroke 12noon.

To Sikulat & Cendawan who were promoted a grade higher. I am still open to lunch invitation yek Smah & Jah.. he.. he..

CERITA WEEKEND
Except a wedding and hospital visit, nothing much. Perhaps the highlight was gardening. Yess.. after neglecting those greens, I finally had the chance to do some pruning and 'baja'ing. Too bad by then Kakak's tomatoes went dead and her petunia has gone dried and crisp. I'm sharing some photos here...



Kunyit (tumeric). Dulu habis daun-daun jadi gondol kena makan dek ulat hijau. Terpaksalah kutip and buang sekor-sekor. Now dah sihat sikit dah.

Halia. Semakin membesar.

Daun pandan. La ni senang nak buat Nasi Lemak, ambik aje depan rumah. Takyah tunggu2 nak gi pasar.


Anak timun. I was surprised sbb cepat sgt tumbuh. Masa ni a week after semai.


Yang ini bukan sayur yek. Pokok ni femes time Chinese New Year. Yang selalu orang ikat reben merah kat cabang2 dia tu. Dah membesar dengan hebat sampaikan saya dah pecahkan jadi 2 pasu.


Yang ni pulak pokok anak dara saya tu. Sib baik masih gagah lagi. Kena make sure dalam periuk tu ada air, kalau tak nanti kering dan kempes pulak.





4 comments:

siku|at said...

set aje.. before pose kita wat set belanja time.. !! - opss.. tak sangka dapat congrate note disini.. yahahhaa..

Tyha said...

a'kum...suka baca blog akak.Selalu jadi silent reader, ari ni nak letak komen...teruja sebab tengok pokok pandan dalam pasu...pokok halia dlam pasu....best tu...;.Nak berkebun x semestinya ada tanah...).Boleh tiru cara akak.

ummi said...

sikulat ~ jom.. jom.. tp akak ada satu hari lagi nak ganti poser..

tyha ~ kalau nak lagi jimat, tanam dalam polybeg (yang hitam tu) pun boleh. dulu akak tnm atas tanah tp sbb terik sgt, semua tak nak besar elok2. layu aje. sudahnya pindahkan dalam pasu and letak tempat terlindung sikit. still perlukan matahari tp taklah direct sgt. jom berkebun.. syok tau..

ummi said...

sikulat ~ jom.. jom.. tp akak ada satu hari lagi nak ganti poser..

tyha ~ kalau nak lagi jimat, tanam dalam polybeg (yang hitam tu) pun boleh. dulu akak tnm atas tanah tp sbb terik sgt, semua tak nak besar elok2. layu aje. sudahnya pindahkan dalam pasu and letak tempat terlindung sikit. still perlukan matahari tp taklah direct sgt. jom berkebun.. syok tau..