Friday, September 07, 2012

of Being a Chembeng Boy

This morning. Like any other weekdays, park keta depan taska. Tebby walked Kakak to school. Iman tolong punggah beg masuk taska. Adam ambik barang-barang dia. Then he emerged back, muka chembeng, air mata dah berkolam.

Mak Nor kata hari ni pakai baju raya... (dia pakai baju tadika macam biasa).
Tambah dramatik, airmata pun menitik.

** semalam masa pick up dari taska dia ada sebut Ustaz ada bagi 'surat raya' Warna hijau tau Ummi surat tu **

Alas, he forgot. Ai pun forgot. But this morning he woke up extra early, extra happy, extra chirpy. Maybe he remembered something was going to take place but he too busy sorting out which toys to bring to even remember what exactly was going on.



Sebelum kolam kat mata tu pecah berderai disertai guruh dan ribut petir, kami putuskan - patah balik belakang. He insisted to come along. Balik rumah, bukak his dressers. Oh noo!! Mana baju raya?? *sambil pandang stacks of boxes tepi dinding* We have just moved in last weekend remember? Korek dresser bawah sekali jumpa baju raya past years. I coaxed him into Iman's greenish grey baju melayu. Baju Iman when he was about Adam's age. A tad bit loose but okaylah. Sorry Adam, all wrinkled up, tak sempat nak gosok.

Donned baju melayu. Siap bersongkok. Senyum simpul.

Sampai pintu rumah...
Ustaz kata bawak kuih raya punnn boleeeehhhhh Ummmiiiiiiii 
Ala, kita takde kuih raya Dik *Ummi tipu sebenarnya sebab nak cepat go ofis*
Adaaaaaaa...... Saya tau ada kat dapur. Yang Abah dapat duluuuu tuuuuuu......

Adoilah.

Pegi dapur pulak cari kuih raya. Tutup pintu rumah. Kunci pagar. Berdesup ke taska. Ada orang tu senyum sampai telinga. Sampai taska, Ustaz depan pagar sambut budak-budak.

Ustazzzzzzz... sayaaaa pakaiii baju rayaaa. Sayaaaaa bawak kuih raaayaaaaa...

:P

Jadi mak pak orang memang macam tu. Kalah dengan airmata anak-anak..
1-0 ye Dik..


4 comments:

Smiley said...

hari ni Mus'ab pon kene pakai baju raya & bawak kuih raya
excited btol die

CT said...

samala, Anisah pun kene pakai baju raya plus bawak 10 mini ketupat ke sekolah agama...

agree with ya, saya pun x tahan dengar anak nangis

KakNi (CikNi Ahni) said...

yo lah, apa nak buat... hahahah...

ummi said...

kannnnn!! kena plak dengan muka sedih amat tu.. tak sanggup nak hampakan. Balik tu punya ceria dia bercerita. kawan dia pakai baju melayu sesama katanya. pastu mintak samping sbb kawan ada, dia takde.. adoilah Adam..