Friday, November 04, 2011

Selamat Ulang Tahun ke-7 Muhammad Iman

Semalam, 7 tahun lepas. Jam 1.37 petang.

Saya melahirkan seorang bayi lelaki seberat 3.3kg. Mungkin dia tak sabar-sabar nak ke dunia koporat. Pakai tali pusat di leher. Macam pakai neck-tie. Bezanya, pakai neck-tie sekali lilit di leher. Dia ada 3 lilitan tali pusat di leher! Macam-macam teori orang tua-tua yang kami diberitahu termasuk teori gantung tuala di leher dan teori kain pelikat. Korang tanya lah orang tua-tuan because I'm not telling them. Tapi, the truth is semua teori itu tak kena langsung!


Muhammad Iman.

Nama yang Abah pilih. Muhammad itu memang wajib. Itu nazar saya. Kalau lelaki anak kedua ini, Muhammad lah sebahagian namanya. Muhammad itu Yang Terpuji. Why not? Semua orang mahu anak-anaknya menjadi Yang Terpuji. Hatta anak perempuan pun harus bersifat yang terpuji. Cuma jangan diberi nama Muhammad pulak yer. Iman itu Abahnya yang pilih (Sebenarnya nama semua anak pun Abah yang pilih. Sukahati dia lah. Anak dia pun. Janji maknanya baik-baik ajer. Plus harus simple saja) Even dengan nama mudah macam tu pun saya tersasul-sasul. Contohnya pagi tadi saya memberi arahan bak komandor waktu turun kereta dalam renyai-renyai hujan.

'Iman dengan Abang turun dulu'
'Eh silap..'
'Adam dengan Adik turun dulu'

'Eh silap lagi!'
'Boyssss!!!! Turun berdua, share payung'
Tapi ini bukan sebab-musabab nama.. ini tanda-tanda age is catching up bukan?

Mungkin itu jugak ditakdirkan anak-anak saya ada 3 orang ajer! Bertukor bimbor bak kata orang Terengganu.

Dalam demam-demam tu sempat lagi acara 'ketuk-ketuk'. Mulanya nak potong kek di rumah ajer. Dah alang-alang nak balik kampung Raya Korban nanti, kami cadangkan potong kek di kampung saja, sama Atok, sama Wan. Iman setuju.

Tapi, lepas tu dia nak potong kek dengan kawan-kawan di taska pula. Okay takpe. Layankan ajer. Dapat jugak pahala belanja anak-anak kecik makan walaupun cuma 2 biji kek besar.

Tapi, katanya kek yang nak potong di kampung tu pun dia nak juga! Adoi..

Layan.

Apapun, dia sangat gembira semalam. Katanya 'Saya tak tiup lilin sebab tak ada lilin. Tapi mata saya kelip-kelip macam ni' sambil buat mata kelip-kelip macam malu-malu.

Apa-apa sajalah Muhammad Iman.

Selamat Hari Jadi ke-7 buat Iman. Moga seluruh kehidupan akan diberkati Allah. Jadilah anak yang soleh sepanjang hidupmu.

ps - Di sekolah dia baru belajar rukun iman. Dia pelik sebab sama dengan namanya. Beriman kepada Allah, iaitu percaya kepada Allah. Beriman kepada Rasul, iaitu percaya kepada Rasul. So forth and so on. Dan anakanda Iman, membuatkan saya percaya kepada banyak perkara. Percaya bahawa kasih itu tiada sempadannya. Percaya bahawa mimpi-mimpi juga boleh jadi realiti!

tapi Iman belum jugak hafal-hafal rukun iman itu :P..






6 comments:

aida said...

kak tie, same as fawwaz.. nama penuhnya kan fawwaz amin. kalau imam dok baca doa, makmum dok 'amin'kan, tertoleh-toleh dia cari kenapa ramai sangat dok panggil dia serentak.. hehehe

Unknown said...

aida ~ now, that is funny he he he.

k mon

pB said...

rasanya semua parents , at one time akan tersasul sasul bila memanggil nama anak-anak





termasuklah pB

Farra said...

saya selalu sgt ler silap panggil the 3 boys huhuh..happy birthday Iman!

oren said...

hepi belated besday..

yerp, saya sgt setuju tang nama muhammad..sebab kalo tak salah, ada hadis nabi..bahawa lebih berkat sesuatu keluarga kalo ada yg bernama muhammad didlmnya..

both my boys, ada muhammad..yg big, panggil muhammad..yg lagi satu, panggil naufal walopun asalnya nak panggil muhammad abang dan muhammad adik..tersyasyul2..hiks..

ummi said...

pB - my SIL, her mom, kdg2 tak igt nama cucu2. time nak marah siap ketuk2 meja aje sbb dah taktau nak sebut nama siapa he he

farra ~ dah besar dah anak2 kita kan. dah 7 tahun. rasa cam baru je berperut besar :D

oren ~ anak2 eloklah diberi nama yang baik2. tu pulak nama junjungan kita kan. both boys ada Muhammad. tapi panggil Iman, Adam. kalau time tak dengar cakap, baru panggil 'MUHAMMAD IMAN!! MUHAMMAD ADAM!!'. kalau x dgr lagi siap tambah bin 'MUHAMMAD IMAN BIN **MADI!!! MUHAMMAD ADAM BIN **MADI!!!'