Thursday, September 22, 2011

Half Moon & Tutti Frutti

So, apa bikin during the long weekend? We had planned for getaway actually tapi due to some reasons, it was cancelled. Nasib baik gak kensel sebab the boys were not too well. Kalau pegi mana-mana hotel alamatnya harus berendam mandi kolam kan.

Since dah lama tak dine in makan Nasi Arab, we ols pegi ke Half Moon. Tak femes kot kedai ni. It's either you know it or you don't. Kedainya kat Seri Kembangan. Coincidently sebelah dengan klinik Rose Peng (Iman's ex psychiatrist). Pekerjanya mostly berbangsa Arab. Tak fasih BM or BI tapi cukup lah to get messages through. Customer pun ramai set-set Arab. Service laju je. Lagi murah dari Saba'. Dan lagi sedap.

Ahad lepas we ols order nasi for 2. Selalu tengok orang Arab ni makan dalam dulang kan. Konon nak merasa. Ambik kau,.. punya banyak nasi macam nak makan 4 orang! Pulak tu si Adam demand nak makan roti Arab. Hambik.. amat lebau. Tapi sedappp. Ni ai share 2 keping gambar. Takleh nak posing-posing makanan banyak-banyak pasal sorang nak pi toilet, sorang heboh pasal air Coke dia tak sampai-sampai, 2 orang gaduh berebut nak tengok Transformers kat henfon. Tak nyempat maknya nak beraksi memfoto lauk-pauk. Ya, hidup ai memang meriah. Alhamdulillah. The more the merrier bak kata orang ni. Eh, takdelah, no more coming.



Kalau set-set diet tu, mau 7-8 orang kongsi makan ni. Lauknya khabsah lamb sama dengan roast chicken. Ada salad which consisted of kubis+ tomato, sambal cili and soup. Semuanya very light, unlike nasi beriyani. Tapi kalau makan 2-3 pinggan pun sama je macam makan nasi beriyani kot kan.



Roti Arab. Crispy kat luar, dalam lembut. Ai selalu order dengan fried liver. Fried liver ai prefer Saba' nyer. Lagi sedap.

After Half Moon, ke Tutti Frutti pulak. Sebenarnya I was full and it was raining tapi dah janji dengan anak-anak and they were so excited about it, ku gagahkan jua. Tu pun tunggu 5 minit dalam kereta pasal hujan lebat sangat. It's frozen yoghurt pastu tabur-tabur lah topping segala. Harga adalah by weight. Kalau tamat letak macam-macam, siap sedia lah membayar yer. We took 3 cups kaler green. Budak-budak ni makan few scoop pastu sebok main pulak. Dah tu mak pak le kena habihkan. As someone yang akan minum teh-o suam even on sunny days, it was a shivering and freezing experience for me. Tambah pulak huja lebat masa tu. I literally shivered my way out!



Bergotong royong makan frozen yoghurt. We took the green cup. Masa tu ada pink and green only. Rasanya pink tu paling besar kot. The smallest orange takde. Kalau ada haruslah ai suruh budak-budak ni ambik yang oren je hihi.




Secara negatif nya pula, poket adalah cepat kempis kalau selalu sangat buat lawatan ke Tutti Frutti ni. Tengok resit ni ha.. Lebih RM10 semangkuk beb. RM37 kalau layan Baskin Robbin lagi syiok. Tapi takpelah... tak salah mencuba. En Tebby suka pasal rasanya light. Unlike me, I like something yang lemak berkrim.


My opinion?
Bronze medal goes to Tutti Fruitti
Silver medal goes to Baskin Robbin
Gold medal goes to Mc D's sundae cone - sedap okay. lemak berkrim. murah pulak tu..

6 comments:

Ummu Auni said...

yang tang McD tu setuju! kalau di mekah, memang org akan beli ice cream creamy tu. Harga SR1. Percaya tak, klau batuk, org TH suruh makan aiskrim tu sebab nak legakan tekak.

aida said...

i love mc d icecream, boleh dicadangkan buat bukak pose ni.. hehehe

Aidura Sofiee said...

salam.

ye, betui tu. kalau sakit tekak, makan aiskerim. lega cepat. akak selalu amalkan. hehehe

Farra said...

ish mahalnya TF! tak penah lak rasa

ok MCD mmg syiokkk..murah lg sedap

julie.yaacob said...

adek ai nak bukak TF kat seremban. tobat kakaknye tak masuk kalau tak bagi makan free

ai pon prefer sundae mcD. baskin robin x pernah try. for me gold medal goes to Haegan Dazz. kat UK 1 tub 2pound (rm10). kat sini rm30++, mampu jeling je

ummi said...

aini ~ so I heard. ice cream and sakit tekak boleh jadi best fren

aida ~ sedap kan. mmg takleh lawan hak lain tu.

aidura ~ salam.. aritu sakit tekak amat, tak teringat pulak pasal ice cream :D

farra ~ kan. memang mahal. sekali sekala layan bdk2 okaylah. selalu2 kopakssss!

julie ~ oh ya? TF ni kena cari location yang betul. sbb it doesn't appeal to all, plus mahal.