Tuesday, October 19, 2010

Musibah!


For those who don't know yet, I eksiden last week, Tuesday 12th October 2010. Here's the updates I made via Facebook (yep, I face-book these days lalalala <-- which explains why my blog is on on-off on hiatus)


MasyaAllah.

Me and Iman eksiden petang tadi. I was driving back and sgt dekat dengan simpang rumah when suddenly kereta depan membelok masuk simpang. If you ask me, I'd blame the driver for suddenly taking a sharp turn. If you ask him, prolly he'd said I followed him tad bit too close. I donno. In split seconds it happened. Worse, we did not buckle. Had just stopped to buy some roti, afterwards we did not bother to buckle up (lame excuse, eventho my rumah is barely 50m dari situ).

I hit the brake and Iman hit the windscreen as the impact. Loud thud, I heard Iman wailing and screaming and I saw my windscreen retak kena kepala Iman. My heart stopped a beat. Terus pusing balik pegi klinik. Iman menangis menjerit2. Dia kata takut cermin pecah. Hanya Allah yang tahu perasaan saya waktu tu. Pecahlah cermin ke, kemek ke, Ya Allah selamatkan anakku.

After checking up, dr kata Iman ok. We were both perplexed as Iman only sustained a small tiny miny dot from the impact. Nothing else. Berkali2 dr tanya betul ke cermin kereta retak? MasyaAllah. My special child is indeed special. En suami kata, Allah tolong. Mungkin ada malaikat dikirimkan menghadang Iman.

Nevertheless, had I driven a little bit faster, worse thing could have happened. The screen could have been broken and threw Iman out. I can't even bring myself to imagine that. He's under 24hrs supervision and will be sleeping with me tonight.

Always, always buckle up peeps, eventho it's so near. Syukran Ya Allah. Nevertheless, pls doakan Iman is as ok as he seems to be.



And here's the comments

Jaja Hasmaliza Muhamad Saad Tie..alhamdulillah...
October 12 at 10:24pm · LikeUnlike

Norasnita Mohd Noh huh....
October 12 at 10:53pm · LikeUnlike

Rozilawati Abdul Aziz Haseque & Nita ~ syukur sangat2. aku tgk cermin tu aku igtkan membuak2 dah darah. tp tulah, kuasa Allah. cuma tiny dot macam kena gigit nyamuk jer kesannya. but still aku kena observe dia for full 24 hrs.
October 12 at 11:05pm · LikeUnlike

Norasnita Mohd Noh hopefully tak de apa2....
October 12 at 11:07pm · LikeUnlike

Rozilawati Abdul Aziz mintak2 he's ok lah. aku takut nak tido pasal takut miss apa2 while I sleep. pasal aku kalo tidur, memang tak nyedorkan diri.
October 12 at 11:11pm · LikeUnlike

Jaja Hasmaliza Muhamad Saad betul..betul jgn tido....bedmate ko pun ko kne remind...
October 12 at 11:13pm · LikeUnlike

Rozilawati Abdul Aziz bedmate aku senang terjaga. time bdk2 tak sihat selalunya dia yng tgk time memalam. aku mmg tak bleh harap bab bangun malam neh.
October 12 at 11:25pm · LikeUnlike

Dz Liana
Bab kepala jgn main2 K. Tie. But trust me, masa we all accident hari tu my boy pun terhantuk kepala dia sampai juling mata kanan. Sebab ada pendarahan kat saraf belakang. Tapi eventually dia ok after 6 months without operation.Pastu, wallaa...aa.... We all perasan dia mcm jadi pandai sikit lepas kepala dia terhentak.
See More
October 12 at 11:43pm · LikeUnlike

Ijjah Man moga Iman & akak ok yer...amin.
October 13 at 9:37am · LikeUnlike

Rohaizan Binti Mohd Salleh insyaallah..tak de apa2 tu tie..takut aku dgr accident2 nih..
October 13 at 1:03pm · LikeUnlike

MekKelate Kelate moga ibu dan anak semuanya ok..
October 13 at 1:05pm · LikeUnlike

Noorasmawati Salleh ooohh.. tak bace fb dari semalam.. alhamdulillah semuanya selamat.. alhamdulillah..
October 13 at 6:12pm · LikeUnlike

Rozilawati Abdul Aziz dz ~ dia mmg selalu jatuh. 2,3 kali jugak berkejar ke klinik/hosp sbb kepala terhantuk. pernah sekali tu ke ampang puteri. siap dh panggil neurosurgeon semer sbb dia mmg lethargic and muntah. dr dtg je, dia bangun and berlari dengan riang seperti biasa. lps check seme, neurosurgeon cfm he was ok and we all pun balik. i think dr tu tgh makan kot pasal kat baju dengan banyak curry spots ha ha
October 14 at 2:54pm · LikeUnlike

Rozilawati Abdul Aziz jah ~ after 24 hrs observation alhamdulillah nampaknya xde apa serius. tu lah, lebam pun idak! Allah punya kuasa. jan ~ nasib baik sgt masa tu dh dekat rumah. kotnya kat mmr2 tu ke, masyaAllah, haruslah aku gelabah sakan.
October 14 at 2:55pm · LikeUnlike

Rozilawati Abdul Aziz smah ~ yg x selamatnya cuma cermin keta akak sama poket en suami hu hu. i'd rather that dari Iman cedera or the likes. seriau kl di ingatkan.
October 14 at 2:56pm · LikeUnlike

Noorasmawati Salleh Kalau insuran cover windscreen, bukan ke tak perlu kuar kos ka? Kitorang ari tu tayah byr pun claim windscreen... Tak ke kak?
October 14 at 4:09pm · LikeUnlike

Rozilawati Abdul Aziz en suami kata bayar sdn. kalau claim insuran rugi. ntah. ikut ajerlah. pasal... pasal... dia yang bayar hu hu. aci tak? seriously i donno abt this npl ke hapa thingy. leave it to org yang dah berpengalaman.
October 14 at 4:14pm · LikeUnlike

Farrah Aiza lega selamat...alhamdulillah iman selamat..harapnye ok..kete dpn tu tak bagi signal ke kak?
October 14 at 9:39pm via
Facebook Mobile · LikeUnlike

Rozilawati Abdul Aziz farrah ~ bagi signal last minute. the moment dia nak pusing tu, baru nak kasi signal. akak punya risau masa mula2 kena tu. tak pk pasal keta dah, just mintak Ya Allah selamatkan anakku ni. alhamdulillah, he's ok.
October 14 at 9:43pm · LikeUnlike

Farrah Aiza ooo..sudah takdir begitu..yg penting both of u selamat, wang bole dicari, dirimu jua lebih berharga chewahhh hihi
October 14 at 9:45pm via
Facebook Mobile · LikeUnlike


Anyway semalam another panic attack. Here's what I updated in Facebook.. I was so afraid that the bleeding has got something to do with the accident. Delayed response ke hapa kan. (Plus, I am one paranoid mom as well)

Rozilawati Abdul Aziz remember my son hit the windshield and it broke into spider web thingy? just now i sent the car for new w/s. since it'll be long, i left it there. came back home and out of the blue, my son bleeds thru his nose. menitik2. now tgu en tebby balik to rush to hosp. i hope the bleeding is truly unrelated to his head banging... on the w/s. Doa for us ya.See More
Yesterday at 10:51am

And here's the comments.. (please be warned that as we got along commenting and replying, things got out of contact hi hi)

Noor Hamime Khalil maybe sbb d weather now too hot kot. InsyaAllah...hopefully tk de pepe tu. Nyway, take care!!
Yesterday at 10:54am · LikeUnlike

Norlelawati Mahbob Hopefully takde apa2. 2 of my children pun selalu nose bleed tanpa apa sebab..tengah baring tengok TV pun tiba2 bleeding. Paed assures us yg benda ni biasa utk budak2..nothing serious katanya..
Yesterday at 10:59am · LikeUnlike

Dayang Noor Akupun kekadang tiba2 ada nosebleed bila panas sgt.
Yesterday at 11:11am · LikeUnlike

Noorasmawati Salleh Semoga semuanya ok yek akak.. Amin insya allah...
Yesterday at 11:23am · LikeUnlike

Erni Rosliza I really hope sbb weather je and not anything serious.. My prayers are with u..
Yesterday at 11:55am · LikeUnlike

Jaja Hasmaliza Muhamad Saad Tie...InsyaAllah...anything update ye..
Yesterday at 12:14pm · LikeUnlike

Masnida Mokhtarudin relax Tie...biasa la tu..anak aku semalam pn nose bleed jgk ..pagi2 hari lak tu...agaknya panas dlm..
Yesterday at 1:46pm · LikeUnlike

Rozilawati Abdul Aziz
friends, thanks for the concerns. before ni mmg ada dengar normal bdk2 nosebleed. but when it happened after a week lepas eksiden, my mind just refused to accept that info heh heh. it turned out he's just having an allergy, hence the nosebl...eed. siap dengar ceramah pendek from Dr Amin (ENT Ampang Puteri). he still remember us eventho we came to see him only twice, around 2 years back.but he congratulated us for what we're doing for Iman. we feel good.
See More
Yesterday at 5:11pm · LikeUnlike ·

Noorasmawati Salleh better than tak buat pape kaktie.. kan kan.. Alhamdulillah semuanya ok .. :)
Yesterday at 5:34pm · LikeUnlike

Dewi Fariha Earnest my prayers for ur son...insyaAllah dia ok
Yesterday at 6:56pm · LikeUnlike

Ainur Syarida Bt Anuar ok dah kan....so, find out ape yg dia allergic to tu...so, next time u know what to do...alhamdulillah...
Yesterday at 7:08pm · LikeUnlike

Rozilawati Abdul Aziz
Smah ~ right. tho dr tu gelak2 tadi. dia tu mmg sarcastic sikit :D he explained kalau eksiden, what to expect and what to do. and alhamdulillah, Iman ok. Dr kata 'keras betul kepala kau ye' LOLDewi ~ thanks.K Ainur ~ dia ni asma so mmg alle...rgik esp kalau rumah berdebu. ops, dia ada main kat celah langsir rasanya *bikk, sok basuh langsir yaaa!*
See More
Yesterday at 7:14pm · LikeUnlike

Ainur Syarida Bt Anuar ha,ha,ha...dah berapa taun x basuh langsir ni???nasib baik ade bibik....
Yesterday at 7:17pm · LikeUnlike

Rozilawati Abdul Aziz tak le bertahun :Pfew months back dah basuh. gatai pakai curtain tebal jenis kain kaut debu *yanngggg... jom tukar langsir ya!*
Yesterday at 7:18pm · LikeUnlike

Ainur Syarida Bt Anuar he,he,he...caraaaaaaaa nak beli langsir baru..i likesssss!
Yesterday at 7:21pm · LikeUnlike

Farrah Aiza dh ok ke iman? Baru on fb ni..komen sket langsir i pon basuh sekali setahun :p
Yesterday at 9:17pm · LikeUnlike

Rozilawati Abdul Aziz
farra ~ dah ok. dapat ubat makan dengan nasal spray. PLUS dia siap mintak nak posing dengan tengkorak dalam bilik dr tu hi hi.langsir? hohoho.. sejak ada bibik beberapa kali setahun. sayang nak ganti sebenarnya.. masih elok sgt walaupun dah... pakai 7 tahun.
See More
Yesterday at 9:22pm · LikeUnlike

Hany Fariza Fuad allergic cause nosebleed ya. harap semuanya ok.heh...tiga tahun yg lalu, nufayl pun pernah wat head banging, pecah windscreen. windscreen dari dalam memang 'rapuh' sket.
23 hours ago · LikeUnlike

Rozilawati Abdul Aziz hany, alhamdulillah. yang kurang ok ialah bajet aje! tapi i'd rather spend on new windscreen dari anak cedera.
23 hours ago · LikeUnlike

Masnida Mokhtarudin Anak aku pulak CMPA..simptom dia lbh kurang athma jgk la...so smpai now dh 5 thn stil minum isomil.
14 hours ago · LikeUnlike

Rozilawati Abdul Aziz CMPA? cam komplikated je. this boy yang kepala kena w/s ni pernah kena macam2.. pneumonia, URTI, demam sampai 2 minggu, HFMD. we've been thru a lot with him. tp bab susu dia telan apa je brand. adik dia, allergic to cow's milk, is on isomil sampai sekarang. pernah try tukar susu, malam tu berkejar ke emergency pasal susu x hadam and clog tekak dia.
13 hours ago · LikeUnlike

Masnida Mokhtarudin CMPA tu cow milk allergy la Tie.. Tu la sembelit sokmo, batuk pn selalu kahak byk. Susu boleh la control, but other food like choc mana bole control.
11 hours ago · LikeUnlike

Rozilawati Abdul Aziz ohhh... anak aku not that seriuos la. setakat letak susu kotak dalam cereal or makan cekelat seketul dua, dia boleh terima lagi. cam seafood kena sikit2 je, kalau idak naik rashes and tak dan 1/2 jam, dia akan termuntah.
10 hours ago · LikeUnlike

Masnida Mokhtarudin Sama la anak aku, susu cereal biasa... Nk buat cmne lama2 ok la tu. Anak kita maintainance tinggi.


Dr Amin, apparently still remembers us, the parents who sent their child a tad bit too late for hearing test to overrule hearing problems for their son's speech limitation (read here). He congratulated us for things we're doing for Iman and assured that my long leave is the most right thing to do. Duit boleh cari. If you wait too long, we can't do almost anything. By then, duit banyak mana pun dah tak berguna. <---- he told us

Even Iman got a bit too excited. Probably because Dr Amin's room full of interesting things. Ears, nose, skulls, bones. He even made me photographed him with a 'tengkurak' <--- Iman's way of saying tengkorak.


ops.. tengkurak rongak hi hi

7 comments:

aida said...

you are one indeed strong mum

Azima said...

Alhamdulillah semua ok. Berderau baca post ni mula2. Maybe Allah did have His Angels protect your angel :)

ummi said...

aida ~ independent i may be as compared to before but strong tu, I don't know dear. sometimes it still breaks me inside. we're just doing all that we can, while we still can.

ima ~ yep Ima. memang berderau akak time npk cermin pecah tu. i was expecting the worst but alhamdulillah. indeed he's special. Syukran Ya Allah.

Anonymous said...

wah...lamo ko tak update blog..tu la asyik ber fb jer...hehehehehe

alhamdulillah semuanya ok..

~mek~

Tyha said...

pa FB aka...nak add jadi friends...sebab memang jarang2 buka blog!

Mujur iman x apa2,cuma kena tengok2 jugakan...lama2 takut kesan dikemudian hari.Nilah bahayanya kalau x dok dlm seatkan..budak2 ni pon selalunya dok diri dok x diam lam kereta...sebab tu senang nak injured kalau brek mengejut.kalau dah tergolek tu mulalah marah...mama ni kenapa buat mcm tu...dah nama pon brek mengejutkan...;)

ummi said...

mek ~ tu la. fb ni buat aku naik gian plak. dari membaca kawan2 nyer fb, pastu tengok2 org jual barang isk

tyha ~ alhamdulillah dia ok. syukur sangat2 or else rasanya i won't be able to forgive myself. always, always buckle up, walopun cuma nak beli garam kat kedai depan nun.

Ummu Auni Afif said...

Alhamdulillah, harap semuanya OK