Friday, October 10, 2008

Satu Jawapan - Entry 'Iman's Clinical Diagnosis'

18 comments:
mamalisa said...
Dunt worry..everything for our children kak..we tagg along them along the way even we not sure abt the future, at least we tried our best! *sigh*
Mamalisa - InsyaAllah. That's what parents do. Berkorban apa saja walaupun tak pasti apa hasilnya. Same goes to you. Moga2 Allah berikan kekuatan for both of us.

3:42 PM
oren said...
sedihnya kak..
Oren - Kalau tengok Iman, sedih juga. Time dia buat nakal, geram juga..


4:08 PM
Anonymous said...
I have seen kanak kanak yang worst autism nyer kak. I have a friend, and she has an autism son. The thing is, he wasnt born to be an autism child, but ada complication masa lahir, that the doc left it too late, dan talipusat dah lilit kat leher, that lead to the baby getting less oxygen.

I dont know mcm mana system dekat Malaysia, but dekat overseas, once the baby dilahirkan, cepat ajer dorang buat test itu ini. Like a day old baby, dah kena buat hearing test. Reason, so that whatever it is, boleh detect secara cepat. If the baby ada hearing problem sekalipon, at least we will know there and then. Takde kelam kabot bila dah besar.

And am hoping this autism thingy will get more perhatian from the gov lah. Provide a school untuk kanak kanak istimewa mcm nih ...

take care

Anonymous.
Anon - Thanks for the explanation. Iman, too, had complication masa lahir. Exactly like the one you cerita. Dia terbelit talipusat kat leher. He was blue when he finally pushed out. And yes, not just autism. ADHD, ADD and all. It's about time lah we put attention to it sbb makin banyak kes macam ni kan. Iman's brother, Adam had complication at birth as well. I'm praying hard he'll be okay.


4:45 PM
ummiaqeel said...
anon,
biasanya kalau kes complication masa lahir leads to celebral paralys... that's what I know lah.. maybe autism comes along kut.
Ummion, I have the same experience when my son was diagnosed with autism when he was only 2.5yrs old. Now he's 3 & am still doing all I can to help him.
If you feel like talking to me, you can find me at cari forum under this autism topic (you know where). Quiet a lot of useful info there!
ummiaqeel - Strange and seems macam tak kena, but it relieves me bila ada org in the same boat. At least we can share and refer with each other. Good Luck to us!


5:01 AM
Farra said...
K. Tie, Moga kita sama-sama diberi kekuatan dr Allah untuk membesarkan anak-anak, insyallah Allah bersama orang-orang yg bersabar
Farra - InsyaAllah. Doa ibu kan mustajab. Akak anggap ni adalah dugaan Allah untuk kami sekeluarga.


8:34 AM
NeroEcha said...
Sabar ye kak..I'allah dengan perhatian kak n suami dan juga treatment anak kak will be ok.
Nero - We have a lot to do. We have a long way to go. But we will do and we will go.


8:39 AM
zuedin said...
Allah knows what is the best for us. Saya doakan akak yang terbaik
Zue - Apa yang kita suka tak semestinya terbaik untuk kita. Apa yang kita benci tak semestinya tidak baik untuk kita.


10:59 AM
CT said...
akak, be strong to let iman get stronger..insyaallah, jalan akan dipermudahkan...
Allah knows better and He knows that akak & hubby adalah umat yg terpilih for such dugaan.
CT - I need to be strong. I have to.


11:40 AM
ibuVouge said...
hug
kak tie.. saya tau kak tie kuat utk hadapi semua ini.InsyaALLAH
IV - hugs too. InsyaAllah. Paling tidak, kita berusaha kan.


2:06 PM
Anonymous said...
salam
saya tau seorang ibu insya allah ade kekuatan unt ini... saya doakan akak tabah, iman tabah, abah iman tabah, kakak iman & juga adik iman pon tabah...
Anon - Cabarannya tak berhenti pada Iman saja. Kena educate Kakak tentang kekurangan adiknya dan kenapa kami perlu lebihkan perhatian kepada Iman. Nama pun budak kan. Jelesnya masih ada. Adam pulak kena berkorban juga untuk abangnya Iman.


3:06 PM
MAMAMENCAH said...
Apa yang saya pasti, saya akan pimpin Iman mengharungi apa jua sepanjang perjalanan itu....

The above sentence really make me cry... Ohh...semoga Allah mengurniakan kebahagian dan kesenangan buat anda sekeluarga.
MamaMencah - Sedih ke ayat tu? Came from the heart, written from my heart. It's a mother's pledge to her son as well to herself. Mohon Allah panjangkan umur saya supaya boleh disamping Iman sehingga masalahnya selesai.


3:30 PM
Ummibatrisya said...
salam,

ummi doakan semoga semuanya baik-baik aje

masa doc beritahu kepada ummi yang anak saudara ummi yang kematian umminya semasa berusia 30 hari tidak boleh bercakap, urat darah ummi seakan terputus masa itu

tapi Alhamdullilah kami sekeluarga melaluinya dengan tabah :)


tabah, sabar dan berdoa adalah jalan yang terbaik ...

anak-anak istimewa :)
Ummibatrisya - Anak-anak memang istimewa, tak kiralah jika mereka kanak-kanak 'istimewa' atau tidak. Mula-mula dulu susah saya nak terima anak saya kurang dari kawan-kawannya. Tapi dugaan Allah tetap saya terima dengan redha.


3:54 PM
cikwawi said...
kak,
Iman is special. Although the diagnosis tu seems to be like a very complicated statement tapi insya-Allah, Allah boleh permudahkan. Kita mohon yang terbaik untuk anak-anak kita..
cikwawi - hasben akak siap cakap kat psychiatrist tu, that's too much and too complicated for us to digest at one go. Memang pon. Kadang2 ada istilah yang kami sama-sama nganga aje mendengarnya he he.

11:40 AM
aida said...
dont worry kak..
insya Allah, Allah akan mempermudahkan segalanya
Aida - InsyaAllah. Allah maha Adil. Kurang di sini, pasti ada lebih di sana. InsyaAllah.


2:48 PM
abi said...
Dr. Rose adalah yang terbaik. boleh dia ni macam Dr Hamid Arshat (pakar O&G) la dalam bidang dia. very good. untuk terapi, SJMC dan sunway medical pun ada speech therapist yang bagus.

selamat hari raya!
abi - Terima kasih. Waktu assessment, saya pulak jadi concious. If she was reading Iman well, definately she could read me as well kan. ST insyaAllah ke GIMC.


3:20 PM
CT said...
nak ucapkan Salam Aidilfitri buat Kak Tie sekeluarga. Moga selamat perjalanan berhariraya tak kira ke mana destinasi yg dituju, dekat ataupun jauh ek...:)
CT - (Terlewat dah). Selamat Hari Raya too. Kami balik dekat (Temerloh) dan jauh juga (Kuala Terengganu)


10:54 AM
Julie said...
k.tie, be strong okay! imaan really needs a strong u to help him along.. always remember that Imaan is a precious gift from Allah.. do whatever it takes for him.. Allah Maha Mendengar, Allah Maha Berkuasa.. insyaAllah he'll be ok soon.. yg penting doa ibu ayahnya yg tak putus2..
Julie - InsyaAllah. Bulan puasa yang lepas pon, kami doa banyak-banyak untuk dia. Untuk Kakak dan Adam as well.


11:35 PM
ajasuakeem said...
akak, sorry i cried reading this. Aja sebelum nih bukak blog akak lagi satu. And selalu just bace kat forum akak bwk Iman gi speech theraphy. So from there dah tau akak kuat.

Sebenarnyer bila akak memberitahu dunia masalah Iman, akak memberitahu hati akak utk kuat...utk tabah. Aja doakan akak terus tabah. Hati kita, Hati seorg ibu, Ibu mana yang tak menangis demi seorang anak. InsyaAllah..Aja Doakan Iman ada kemajuan. that 4 words shows he has tried hard..
Aja - True. It's a medium for me melepaskan/berkongsi perasaan. Satu tempat di mana akak buat 'azam' dan my pledge to be strong to along the way.

12:32 PM

1 comment:

ccHasz said...

Salam, anak perempuan sy yg berusia 4 tahun 4 bulan mengalami symptom yg sama seperti iman .. sy baru nak bawak jumpa doktor .. I hope it's not too late.. I also hope we can be friends to share our experience and journey .. can i have ur email add .. mine is cchasz@gmail.com , please email to me thanks