Saturday, October 11, 2008

Happy 5 Months Old Adam


Adam is 5 months old!
No vital statistics yet as we're seeing his paed only on this coming Saturday 18th October. I suspect his weight gain won't be much. He's too busy to nurse as frequently as he used to.

A day before his 5-months birthday, he finally managed to roll back on his back after nyarap. Kalau tak, menjerit-jerit dia mintak tolong orang pusingkan badan dia tu. Kalau dah letih sangat tapi takde orang nak tolong, he'd tonyoh-tonyohkan muka dia tu atas comforter. Protes abis lah tu. When on his tummy, he can buat pusingan setempat. So we can actually put toys in rounds, and he's go melawat kawasan dalam bulatan he he. Cute eh. He hasn't move forward yet tho. Kaki tu dah hebat tendang-tendang tapi still tak bergerak ke depan. Takpe sayang, usaha tangga kejayaan.

He salivates a lot. Kalau kat tempat dia nyarap tu, memang basah. Pastu dah pandai buat nyembur-nyembur gitu. He hasn't really started solid yet. Kalau nampak orang makan atau nampak makanan, he'd look with so much interest. Mulut tu lagilah bertambah meleleh-leleh airliur and buat aksi kunyah-kunyah. Just recently, dia dengan tangkasnya mencapai beberapa helai megi goreng abahnya kat kedai mamak. Tak dapat megi, dia goyang-goyangkan badan nak capai Milo Ummi pulak. Sabar sayang, nanti kita jumpa paed Sabtu ni, Ummi tanyakan kot-kot Adam dah ready for solid or not. Kalau dah ready pun, kita makan 'koleh' aje lah dulu okay. Megi? No way, not until much much much later. Stok kat rumah tu biar Ummi dengan Abah aje kerjakan okay.

To Adam, (who knows,maybe one fine day, you'll read this)
Ummi dan Abah mengaku kelahiran Adam tidak dirancang. Sementelah Ummi dan Abah sibuk menguruskan Abang Iman. Rezeki Allah kurniakan, Ummi dan Abah terima dengan hati yang terbuka dan penuh kesyukuran. Abah kata Adam penuh kerahmatan. Adam paling senang Ummi lahirkan. Paling kurang sakit dan paling sekejap di labor room. Adam pun tak banyak kerenah, senang di jaga. Kalau dipandang, muka Adam ni redup aje. Sebagaimana Kakak Athirah dan Abang Iman, nama Adam pun Abah yang pilihkan. Selain mengambil sempena nama Nabi Adam, Adam juga bermakna contoh atau teladan. Ummi, Abah sayang Adam sama seperti Kakak dan Abang Iman.

Happy 5 Months Old Little One..

3 comments:

yatipruzz said...

hepi 5mo baby adam!
bila la acik nak tgk adam live eh....comei je :)
tapi betul la..muka dia redup dan sejuk mata memandang kak...

ummi said...

thanks acik yati. saya macam abah saya kan. tapi muka abah saya tu garang sket kan. acik yati buatlah open house, nanti saya dtg :p

yatipruzz said...

kalo open house taun ni...konfem rendang tade rupa rendang, mee tade rupa mee dan sebagainyer kalo en firas yg manje itu open speaker dia!
tgkla kalo rajin kot besday idlan nnt ke akhir taun ni :)