Thursday, September 04, 2008

Let Me Hear Your Voice









2 hari lepas, Kikkor Iman terkena muntah. Alkisahnya dia minum susu coklat sekotak and immediately after, he started running. Running running and running until he vomitted. I've been trying to kidnap Kikkor for endless of time from Iman just to give Kikkor a bubble bath in the washing machine. Everytime he'd hold tight and refused to let go. Bila Kikkor kena muntah, I had no choice but to force Iman to let go and he, himself had to let go sebab Kikkor dah busuk.

So in the washing machine Kikkor went. I felt so relieved. I think even Kikkor felt so too.

Tak sampai 5 minit Kikkor dalam washing machine, Iman started tugging my shirt and whispered 'Kikkorrrrr' to my ears. That's how bonded he is to Kikkor. I told him that he could not take Kikkor yet as Kikkor is so smelly from his vomit and that Kikkor really needed a good wash.

Nasib baik he did not retaliate. Then he told Tebby..
'Kikkor'
'Muntah'
'Basyuh'
Word by word.

I found myself at times almost like begging him 'Iman, bercakaplah..' Each time he looks at me rather indifferently and continues on playing. Kadang-kadang I heard him singing to himself
'Transformers.. aii aiii aii aiii'
(Transfromer - more than meets the eye)
'Transformers.. aii aiii aiii aiii'
(Transformers - robots in the sky)

We'll be seeing a Child Phsychiatrist next week insyaAllah. Anyone ada experience doing the assessment? Is it done in many phases or just once? What should I expect from it?

Someone suggested a book.
Entittled 'Let Me Hear Your Voice'.
Not sold in MPH. If anyone knows where to get it, please inform me okies.
I found it in Amazon online. Kalau boleh nak cari kot-kot ada kat Malaysia.

Sempena Ramadan ni, I am putting my doa forward for Iman. Not that I did not do all these while. Ambil keberkatan bulan mulia ni.
Semoga Allah makbulkan.

To Iman, you don't know how much I want to hear you speak to me. To tell me things you do at school. Or to even ask me in words to buy the robots you like. Anything. Please don't make me wait too long.

18 comments:

cikwawi said...

Salam ummi,

comel sungguh budak Iman ni especially foto tido dalam buai sambil peluk kikkor tu..

sabarla ummi, lambat laun dia bercakap jugak, kenkadang sampai tak terlayan. Macam anak sedara kita umur 4 tahun baru bercakap sepatah sepatah, tapi 2 bulan lepas tu macam keretapi bullet train, macam mak nenek pun ada.

apa=apa pun saya doakan yang terbaik untuk Iman.....

CT said...

kak, sedih je baca entry akak nih.. what else can i say, sabar and teruskan berdoa... Allah do hear doa from ibu kan...

Go iman, insyaallah one fine day you will make your ummi proud...

iman ngan kikkor tu cam my son with his bantal biru...

Farra said...

so touching...i can feel what you feel

insyallah ramadhan bulan yang berkat..sama-sama kita doakan yang terbaik buat si kecil kita

Ummibatrisya said...

salam,

anak kepada saudara ummi, 3 org daripada anak-anaknya mengalami masalah yang sama dengan iman.

si abang skrg dah berumur 6 tahun, sudah boleh bercakap macam pop corn ( non stop)

si adik 4 tahun dan 3 tahun masih kurang boleh bercakap dan masih perlu berjumpa doc

anak kepada jiran mak ummi pun mengalami masalah yang sama, umur 6tahun baru boleh bercakap banyak. skrg dah masuk universiti budak tu. :)

bersabar, berdoa dan berusaha adalah jalan yang terbaik :)

ummi doakan yang terbaik untuk iman :)

oren said...

bila baca cerita akak pasal Iman nih, saya mula risau jugak kat anak saya yg no...lasak..buas..nak kata hyper, tak sampai tahap tu..tapi dia mmg tak leh sebut 2 suku kata..selalu dia sebut patah yg last jek..kalo nasik, sebut sik..kalo stesen minyak, sebut nyak..hanya 1 jek perkataan yang bleh disebut penuh 2 suku kata, iaitu susu..the one and only tu jek..

BTW, he is 2 yrs old..patut ka saya risau dgn keadaan dia tu???

CT said...

Saya baca 'keluhan' ummi ni semalam before nak balik umah. Macam nak menitis air mata...hope ummi tabah dgn ujian Allah ni ek....

di bulan mulia ni, mungkin ummi bleh ajak family wat solat hajat ke...etc
insya-Allah, pasti Allah tolong...

Ummu Auni said...

kak tie, ada kawan saya cerita, anaknya langsung tak bercakap sebelum 4 tahun lebih. dia dah start susah hati. lepas tu anak dia start bercakap. macam burung bertih..hopefully, anak akak pun macam tu, insya Allah

aida said...

kak tie,

banyak bersabar ye. saya baca entry kak tie ni, rasa sedih sangat. jangan risau.. insya Allah, Allah sentiasa ada. Tapi kita ni yang selalu lupa kat Dia..

anytime je boleh ada miracle kan kan? Insya Allah

Anonymous said...

yelah kak tie, sedih saya baca post nih, mudah2an Allah makbulkan doa kita sume supaya Iman boleh bercakap lancar... bkn dia tak bercakap langsung kan kak...cuma word by word...insyallah kak..
-semut/ziana-

ummi said...

cikwawi ~ kikkor tu mmg best fren dia. a part of our family sbb kemana Iman pegi, kikkor mesti ada sama.

ct ~ insyaAllah. but at this point, we sure have a lot of remembrance of Iman already. banyak sungguh hal dia ni, sejak dr bb lagi.

ummi said...

farra ~ betul tu. eloklah ambik keberkatan bulan puasa ni. akak pun doakan mus'ab akan lancar becakap.

ummi ~ thanks. saya dan suami sedang usahakan yang terbaik utk Iman.

ummi said...

oren ~ maybe dah blh start consult expert's opinion. kalau takde apa2 okaylah. don't wait until it's too late okay.

ct ~ dugaan yang ini bahagian akak. there's ppl out there yang lagi besar dugaannya. akak terima dgn redha walaupun kdg2 ada jugak airmata tumpah.

ummi said...

ummu_auni ~ ramai juga yang bgtau macam tu. diorang kata esp boys lah yang lambat bercakap nih. ada yg suruh bg makan lidah kambing! biar bercakap banyak. kan kambing mengembek tak renti2!

aida ~ i hope miracle will happen. mana tau bangun esok pagi dia bercakap lancar kan. perancangan Allah siapa yang tahu kan. at the same time akak usahakan juga. mana tau miracle tu tak terjadi.

ummi said...

semut ~ dia blh cakap like a 1 yr old. sepatah sepatah saja. sepatutnya dia dah boleh buat cerita dah. mmg speech delay lah ni. doa2kan kami ya.

Farra said...

kuatkan semangat uer kak tie....ini masih dugaan kecil..ustazah kat ceramah hari khamis kata musibah paling besar adalah 'jauh dr Allah'..moga Ramadhan ini kita dekat dengan Allah aminnn

Tyha said...

Good Luck and all the best yer kak.Inshaallah doa dan rasa seorang ibu itu sentiasa didengar oleh ar-rahim...Inshaallah.

mamalisa said...

he will soon..sabar dan usaha ok.

ummi said...

mamalisa ~ insyaAllah. doa ibu kan mujarab. akak harap lisa dan makin sihat2.