Tuesday, September 23, 2008

Iman's Clinical Diagnosis

Semalam Iman berusia 3tahun, 10bulan dan 19hari.
Semalam kami bercuti. Saya, Tebby dan Iman.
Semalam saya dan Tebby bawak Iman jumpa Dr Rose Peng, Child Psychiatrist.

In short:
When asked about Iman's clinical dianosis...
He has Development Disorder, prominently attention, language and social. It seems his sensory are not well developed and not well integrated. He has balancing problems. Even his facial muscle is not well enough.

He's at the starting point of ADHD. The AD part (Attention Deficit) is more than the H (Hyperactive). He also shows signs of autism.

He's insecure of his sorrounding hence stronger attachment to security blanket (in his case -> kikkor).

When asked what are the chances he will speak like kids his age or if he can attend normal primary school when the time comes...
That's our aim. But I can't promise anything. We have to work to build the foundation first. In not, he has to go to special school.

When asked about Adam's chances going to be like Iman...
Adam has the likeliness like any other kids out there. Meaning no corelation in being siblings.

When asked about the causes...
I can't pinpoint to specific reasons.

When asked about our next course of action.
Occupational Therapy and Speech Theraphy. Suggested places that offer both simultaneously. (We're opting for Gleneagles at this point).

Saya lega. Bukan lega sebab Iman didiagnosis begitu. Lega kerana saya akhirnya berjaya melepasi halangan pertama iaitu belajar menerima kenyataan dan menerima hakikat saya ada seorang anak yang memerlukan penjagaan istimewa. Saya tahu perjalanan saya masih sangat jauh dan it's a long winding road ahead. Saya tak pasti jika saya akan mendengar cerita-cerita dari mulut Iman suatu hari nanti. Atau saya akan terus berteka teki tentang perasaannya. Marahnya. Gembiranya. Riangnya. Rajuknya. Saya tak pasti jika saya cukup kuat untuk melalui jalan tersebut. Saya pun tak pasti apa yang ada di penghujung jalan tersebut. Apa yang saya pasti, saya akan pimpin Iman mengharungi apa jua sepanjang perjalanan itu.

22 comments:

mamalisa said...

Dunt worry..everything for our children kak..we tagg along them along the way even we not sure abt the future, at least we tried our best! *sigh*

oren said...

sedihnya kak..

Anonymous said...

I have seen kanak kanak yang worst autism nyer kak. I have a friend, and she has an autism son. The thing is, he wasnt born to be an autism child, but ada complication masa lahir, that the doc left it too late, dan talipusat dah lilit kat leher, that lead to the baby getting less oxygen.

I dont know mcm mana system dekat Malaysia, but dekat overseas, once the baby dilahirkan, cepat ajer dorang buat test itu ini. Like a day old baby, dah kena buat hearing test. Reason, so that whatever it is, boleh detect secara cepat. If the baby ada hearing problem sekalipon, at least we will know there and then. Takde kelam kabot bila dah besar.

And am hoping this autism thingy will get more perhatian from the gov lah. Provide a school untuk kanak kanak istimewa mcm nih ...

take care

Anonymous.

ummiaqeel said...

anon,
biasanya kalau kes complication masa lahir leads to celebral paralys... that's what I know lah.. maybe autism comes along kut.
Ummion, I have the same experience when my son was diagnosed with autism when he was only 2.5yrs old. Now he's 3 & am still doing all I can to help him.
If you feel like talking to me, you can find me at cari forum under this autism topic (you know where). Quiet a lot of useful info there!

Farra said...

K. Tie, Moga kita sama-sama diberi kekuatan dr Allah untuk membesarkan anak-anak, insyallah Allah bersama orang-orang yg bersabar

NeroEcha said...

Sabar ye kak..I'allah dengan perhatian kak n suami dan juga treatment anak kak will be ok.

zuedin said...

Allah knows what is the best for us. Saya doakan akak yang terbaik

CT said...

akak, be strong to let iman get stronger..insyaallah, jalan akan dipermudahkan...
Allah knows better and He knows that akak & hubby adalah umat yg terpilih for such dugaan.

ibuVouge said...

hug
kak tie.. saya tau kak tie kuat utk hadapi semua ini.InsyaALLAH

salam aidilfitri

Anonymous said...

salam
saya tau seorang ibu insya allah ade kekuatan unt ini... saya doakan akak tabah, iman tabah, abah iman tabah, kakak iman & juga adik iman pon tabah...

MAMAMENCAH said...

Apa yang saya pasti, saya akan pimpin Iman mengharungi apa jua sepanjang perjalanan itu....

The above sentence really make me cry... Ohh...semoga Allah mengurniakan kebahagian dan kesenangan buat anda sekeluarga.

Ummibatrisya said...

salam,

ummi doakan semoga semuanya baik-baik aje

masa doc beritahu kepada ummi yang anak saudara ummi yang kematian umminya semasa berusia 30 hari tidak boleh bercakap, urat darah ummi seakan terputus masa itu

tapi Alhamdullilah kami sekeluarga melaluinya dengan tabah :)


tabah, sabar dan berdoa adalah jalan yang terbaik ...

anak-anak istimewa :)

cikwawi said...

kak,
Iman is special. Although the diagnosis tu seems to be like a very complicated statement tapi insya-Allah, Allah boleh permudahkan. Kita mohon yang terbaik untuk anak-anak kita..

aida said...

dont worry kak..
insya Allah, Allah akan mempermudahkan segalanya

abi said...

Dr. Rose adalah yang terbaik. boleh dia ni macam Dr Hamid Arshat (pakar O&G) la dalam bidang dia. very good. untuk terapi, SJMC dan sunway medical pun ada speech therapist yang bagus.

selamat hari raya!

CT said...

nak ucapkan Salam Aidilfitri buat Kak Tie sekeluarga. Moga selamat perjalanan berhariraya tak kira ke mana destinasi yg dituju, dekat ataupun jauh ek...:)

Julie said...

k.tie, be strong okay! imaan really needs a strong u to help him along.. always remember that Imaan is a precious gift from Allah.. do whatever it takes for him.. Allah Maha Mendengar, Allah Maha Berkuasa.. insyaAllah he'll be ok soon.. yg penting doa ibu ayahnya yg tak putus2..

ajasuakeem said...

akak, sorry i cried reading this. Aja sebelum nih bukak blog akak lagi satu. And selalu just bace kat forum akak bwk Iman gi speech theraphy. So from there dah tau akak kuat.

Sebenarnyer bila akak memberitahu dunia masalah Iman, akak memberitahu hati akak utk kuat...utk tabah. Aja doakan akak terus tabah. Hati kita, Hati seorg ibu, Ibu mana yang tak menangis demi seorang anak. InsyaAllah..Aja Doakan Iman ada kemajuan. that 4 words shows he has tried hard..

cchasz said...

Salam .. I'm new here .. my 4 years old daughter also has symptoms similar to ur son and we are thinking of bring her to see Dr Rose, I would love to keep in touch with you so we could share or experience and journey, could you please send ur email add to mine cchasz@gmail.com. Thanks

Anonymous said...

I'm sorry to hear about your boy's condition. But i'm glad that you are trying to be strong for him. As parents, we can only give the best for them and just hope they are ok. On Dr. Rose Peng, my friend commented quite badly about her and not having the right attitude to be a doctor, some more a "child sychiatrist". If it is true, just hope people will stop seeing her. People call her money sucker. If you have seen her, get other doctor.

I wish you, your child and your family good luck and patience will come in handy. Take care.

Anonymous said...

yes i 200% agreed..... Rose not only Money sucker, but NOT professional, Murut-Murai.....

My friend child an asperger syndrome went to see her, she diagnose as IDIOCY...

some more went to see her, rose always talk about other DR No good. This dr no good, that dr no good ( She felt she is the best, cis...)

My friend after that go to see another DR, she said this DR are the Professional Not like Rose....

Anonymous said...

Why this Rose like that one....... i ingat my friend Ms.S BAD LUCK only went to see this ROSE...

Ms.S also KENA the same thing... That " so call" DR Rose dignose wrongly, said her son is a very serious Idiocy and CANNOT be Cure.. She felt lost and so sad untill want to commit suicide... i m so pity of her...

But Nasib Baik, God tolong dia... She go to consult another DR. After a few months Treatment, Ms.S son already improved so much...

Lagi, Rose BOHONG!!!! she gave the medicine called " RETALINE" to Ms.S son said it just a VITAMINS... BUT after Ms.S search in internet, OH MY GOD, Retaline have so many SIDE EFFECT but Rose said is VITAMINS????!!!!???? Is she a PROFESSIONAL???????????

Di Sini, i hope all the parents of this type of children have to be AWARE!!! Dont Let the ROSE TIPU kami lagi..

And, The Rose DR Only concern about her $$$$$money only..
Walaupun RETALINE got side effects, but ROSE always ask pesakit to buy 1 year medicine, so that u wont go to see other dr...

What she want is $$$$$$$$$,Ms.s told me, a woman didnt come for her appointment... Rose give a lawyer letter to Claim her " WAITING FEES".. TERRIBLE!! TERRIBLE!!!!

WHAT A DR IS SHE??