Saturday, July 12, 2008

Happy 2-mo Lil Boy

Adam with Logan the Lion.
Urghh.. urghh Adam said to Logan.
Logan kept quiet.
Last-last Adam tertidoq terus.

Adam turned 2-months yesterday. Earlier today we brought him for his first 6-in-1 jab in APSH. Good boy anak Ummi. Nangis sikit aje, lepas tu diam. Balik rumah, tidur se-round, pastu bangkit mengamuk sampai ke senja. Badan dedar-dedar gitu. Tapi susu tetap tak tolak!

Dah 2 hari Adam ke Atfal Sayang. He's been a good boy so far. He makes fuss only with valid reason like diapers basah or lapar. Paling-paling tidak pun, he makes fuss when he needs someone to 'talk' too. Kalau ada Abah kat sebelah and Abah buat taktau aje, makin bising mulut dia 'agah' abah sampai abah layan. Tho Ummi ada bekalkan susu FM, Adam is still fully breastmilk-fed for quite a few weeks already. Masa hantar tin susu tu pun, Ummi seriously caution staf Atfal Sayang, only give kalau sangat-sangat-sangat terpaksa.

Gambar kat atas tu snap pagi tadi, on the way ke APSH. He baring in infant-seat (hak kaler ijau tu Iman punya suatu masa dulu) sebelah driver. Kira macam co-pilot lah. Dia dok dendiam aje kat dalam tu sampai ke APSH.

Adam's vital statistics so far..
Weight - 5.9kg (an increment of 1300gms from last month)
Length - 57cm
Head Circumference - 38cm

Dr Nasir suruh Ummi pantang-pantang sikit makan. Pipi Adam dedua belah ada cam bintil-bintil gatal. Eat seafood and dairy products in moderation. Dedua tu Ummi suka pulak tu. Since Adam is breast-fed, Ummi also dinasihatkan ambik Neurogain as well so Adam will get DHA from susu.

So far, Adam ni yang paling senang nak jaga. Mungkin sebab abangnya Iman memang menduga akal, iman, mental dan fizikal Ummi dengan Abah, Adam pandai bawak diri sebab sampai sekarang Ummi dengan Abah kena bagi attention lebih sikit kat Iman.

Walaupun begitu, ketiga-tiga Adam, Iman dan Kakak, semuanya Ummi sayang tak lebih tak kurang.

Happy 2 months old my boy!


Adam tengah try-try to roll over.
Kat peha tu setempel plaster lepas kena jab tadi.



15 comments:

Ummu Auni said...

er, +ve ke -ve?

CT said...

happy2 mos old adam....baiknye die.. erk...kene amik neurogain lagi ek? thought masa preggy jek...hmm so i'm going to buy neurogain also la camni...thanks for the tip

kaezrin said...

ehh awak awat 6 in 1?? amik pnemococoal ker?? khazin x cucuk2 lagi nih

ummi said...

ummu auni ~ lom test... tak kot.. dah tak pening dah he he

ct ~ tips tu paed budak2 ni bagi. at least dapat thru breastmilk kan.

elin ~ tu pun paed budak2 ni cakap. kitorang mtk 5-in-1, dia kata latest 6-in-1 so cucuklah 6-in-1 tu. kena jab masa 2,3 dan 5 bulan sahaja. btw - paed bdk2 ni is Dr Nasir APSH.

aida said...

kak tie.. kalau exclusive breastfeed selama 6 bulan pertama tu.. confirm susah nak masuk gol

yatipruzz said...

skali kalo striker dia terer cam ronaldinho camner aida?
ahakssss :p

ummi said...

aida ~ hopefully so. ni tgh usaha nak exlusive lepas dah campur awal2 dulu.

yati ~ aaaaaaaaaaaa yaaaaattttiiiiii jaaaaaannngggaaaannnn!!!

aida said...

ko jgn yati... kak tie dah cuak tu :P

Ummu Auni said...

akak, saya dulu ngandung no 2 tak pening2 pun..siap cakap tak ngandung kut, tak de perubahan mental &fizikal...sekali, hehehehehe

ummi said...

aida / aini ~ ala korang nih.. nampaknya akak akan buat test jugak le nanti. tengoklah next week ke.

yatipruzz said...

hehe excited plak saya...jgn lupa broadcast result eh kak :p

Farra said...

k.tie, sy pon ngandung tak pening2..haaa..tak semestinya tak pening tak pregnant :p

buat la testttt

NeroEcha said...

Saya rasa tak melekat tu kak...i'allah if full bf tak lekat nyer..sy doa kan dari sini ekk...tembam nyer adam tu..tlg gigitkan skt ekk..skt jer..

ummi said...

yati ~ no worries. mesti tempel result punya. cuma belum buat lagi jek.

farra ~ ish.. korang nih.. makin menakutkan akak.

echa ~ generally yes. kalau full bf, susah nak pregnangt. tapi akak pernah berjumpa dengan bbrapa org yang full bf tapi still got pgnt. taktau kot2 akak masuk sama dalam golongan tu or not. next week nak buat test.

-akuni- said...

Happy 2 months Adam...