Monday, July 21, 2008

7 Perkara

7 tentang diriku (takde apa-apa yang menarik tentang saya, seriously..)

Item PERTAMA ini tak masuk dalam list tapi sebab anda semua nak tau resultkan... Saya dah test semalam.
-ve
Mau tak takut eksiden, pulaknya traffic light tak menyala!

1) I was underweight before 1st pregnancy. Bayangkan saya tak sampai 40kg pon! Memang terbabas dari ideal weight. Now I am around 45kg - dah masuk ideal weight tapi ranking bawah-bawah lah. Kalau orang lain sebok nak hilangkan berat badan lepas bersalin, saya lak sibuk nak mentenkan barang 5-10kg. Just to note - berat badan ideal tak semestinya bentuk badan ideal okeh.

2) I am approaching mid-30s. Exactly -> 34. Last year my friends said I looked like a 26 or 27. Tapi tahun ni dah nampak cam 30-an. Adakah saya telah men'tua'kan diri sebanyak 5-6 tahun dalam masa setahun? Oh tidak..

3) Saya ditakdirkan beranak bayi yang besar-besar. No1 - 3.5kg, No2 - 3.3kg dan No3 - 3.7kg. Yang menariknya, yang paling kecik tu yang paling susah nak bersalin. Yang paling besar paling senang. Dengan saiz saya ni, bila saya mengandung, sudah tentu *PJK sesangat. Ada yang nak tengok gambar saya masa mengandung. Saya memang purposely taknak bergambar masa pregnant sebab... buruk sangat. Muka berminyak. Hidung kembang. Sebetulnya saya tidaklah lawa pon tapi ketidaklawaan saya tu semakin menjadi-jadi pulak time mengandung. Apa-apa pun alhamdulillah anak-anak saya yang dikandung dengan ketidaklawaan tu, semuanya sihat sempurna.
*PJK -> Perut Jauh Kedepan

4) Saya fail Add Math masa SPM -> pengakuan berani mati. The irony is that, sekarang tetiap bulan saya dok mengira berbilion-bilion ringgit. Kalaulah diorang tau saya memang lemah matematik, harus ku ditansferkan dari sini.

5) Sewaktu diawal perkahwinan, saya tak pandai memasak. Namun dek sebab berkahwin dengan seorang lelaki yang 'very well fed' sejak bayi lagi, maka saya pun bertatih-tatih memasak. Apa orang kata 'the way to a man's heart is thru his stomach'. But then that's not the only way lah kan I believe. No harm trying.

6) I went to an all-girls school masa secondary. Giler best. Pegi lari makan lunch kat dining hall sambil angkat kain tinggi-tinggi, boleh?

7) Kadang-kadang saya malas nak jadi kaya. Contohnya saya ada baru renew roadtax tapi malas nak pegi claim. Ari tu saya ada cek tapi malas nak bank-in. Tapi kalau suruh perabih duit, laju aje. Howlah like that? I oso donno.


7 perkara pertama berlaku dalam hidup ni
1) Ini ialah tag pertama tahun 2008. Ditag oleh smah. Dan pertama kali jugak saya cantas item yang banyak-banyak tu jadi 2 aje, boleh?

2) Kereta pertama, ViVa. Mungkin the one and only lah kot unless En Tebby nak belanja kereta lain. ViVa ni born on the 4th of July taw. Walaupun ini kereta pertama saya, En Tebby lagi banyak drive dari saya. Not that I mind pon, rela you.

3) Jam pertama - Color Club hak cam gelang tu. Pastu kat tepi muka tu cam ada ring. Ring tu pulak buleh tukar-tukar because it came with other rings of different colors. Sungguh girlish diriku waktu itu.

4) Handphone pertama - Motorola. Kalau diingat-ingatkan, rasanya saiznya cam wallet-panjang saya sekarang! Baterinya aje, mak aihh... anjing tengok sure tak jadi nak kejar. Tapi time tu kira canggihlah. One more thing, dengan saiz besar gedabak tu, kalau jatuh berdentum-dentum kat lantai pun no hal. Menten gitu.

5) Anak pertama - Lahir pada 8 Ogos 2001 (080801). Tahun ni 2008, on 080808 - she'll be 7. Kalaulah on 080808 she turns 8, haruslah orang sotkhabar akan datang buat coverage gitu.

6) Period pertama masa saya form 1. Tatau apa kebenda sampailah kawan saya bagitau spot yang kena kat baju itu ialah darah 'bejot' (our terms for period). Wah.. dah cukup umur lah yek. Kiranya saya okay lagi tau bracing my 1st period. Kawan saya yang sorang tu menangis tak henti-henti berhari-hari. Dia ingatkan dia nak mati bila keluar darah gitu. Bila kitorang discover yang sebenarnya dia period, kami gelakkan dia beramai-ramai tanpa belas kasihan. Teruk, kan.

7) Cinta pertama. Cinta monyet lah nih. Dengan budak satu matriculation kat UUM. In short, things did not work out. Dia dah ada anak 4, whereas saya ada 3. Tidaklah saya nak bertanding pun dengan bilangan anak-anak nih. Lepas konon-kononnya break-up tu, kami boleh pulak berkawan dengan baik. Kalau tak asyik nak bergaduh aje kerjanya.

17 comments:

Our Dreams Of Life said...

uiks...ex uum gak ke?nih junior akak 2 thn nih..kolej mana dulu?hehe cam jejak kasih lak

-akuni- said...

Oh.... leganya -ve...

Tu la anak2 gadis kita kena gak ajar sikit2 pasal hal2 wanita ni... kesian nyer kawan awak yg nangis ingat nak mati tu ya... yelah, kalau penyakit berdarah smpai macam tu mmg serius...

ummi said...

k ina ~ saya grad July 1997. masa matrik kat Telekom, degree kat EON.

akuni ~ in a way, yes. lega. kami kawan2 pulak jahat pi gelakkan dia bagai nak rak!

Tyha said...

X heran..me first time period pon nangis...lawakkan..:)

Akak ni sebaya suami saya...dia masuk UUM 1996.

-ve,ye...pas ni jgn bawak kereta laju2 na....terbabas kang panik buat panik je...hehehehehe

aida said...

hahaha.. yang kawan akak nangis ingat nak mati sebab period tu sungguh ku tak tahan :D

Ummibatrisya said...

salam kenalan,

saya ada anak yang sebaya dengan kakak dan anak yang sebaya dengan adam.

saya pun selalu fail add math. SPM tak nak ambil, tukar subject lain.

tapi yang bestnya pandai plak saya ajar accounting, business math dan intro to finance kat students. kalau students tu tahu yang saya mmg fail add math mesti diaorg guling2 gelakkan saya.

kenal Ira Kusmawati Abdullah tak, budak STF?

Our Dreams Of Life said...

laaa ummi

akak grad 1996
matrik kt kolej mara kulim
degree kat klj perwaja(tp bukan palapes naa)
tp sll g makan kt klj telekom duluuu
kt eon pon sll gak makan ns goreng alabama hehe

NeroEcha said...

Panjang btl post kali nie ekk..Nasib baik -ve kan...kihkihkihkih...ok le tu kak still maintain berat tu..jeles tau..

ummi said...

tyha ~ nak bawak keta pon tak sempat.....

aida ~ kalau ingat2 balik jahat betul kitorang, kawan tu punya depress, kami pakat ketawakan dia.

ummi said...

ummi batrisyia ~ ira? kenal. satu batch dgn saya.

k ina ~ ntah2 saya kenal k ina kot? akak buat course apa dulu? saya BBA

ummi said...

nero ~ lega. bukan apa, en adam tu tecit sgt lagi nak beradik pon.

Our Dreams Of Life said...

ummi
tula pasal..akak buat accounting dulu

yatipruzz said...

rupanyer srikandi jugak eh baru tahu :p

to atiqah, we share the same birthdate...8/8 nanti jgn lupa wish auntie...i wish adik baby will come out on that day :)Jimat nnt nak beli besday kek hihi

ummi said...

k ina ~ sedaralah seuniversiti lah kita yek

yati ~ ni pulak sedara sesekolah. adakah anda turut berlari ke dining hall sambil mengangkat kain he he? err.. nama dia Athirah. Atiqah tu anak smah..

yatipruzz said...

saye x de lari angkat kain hehe. ala rindu kat daging dendeng hitam yg sodap itu!

sori silap typo nama Athirah :p

kaezrin said...

mmg orgnyer kecik ajer x padan anak2 time kuar bagak2..but takpe...iron lady gittew.. :P

ummi said...

elin ~ iron lady apa, kena sedut bagai. tapi takpelah kan, janji keluar.