Monday, January 07, 2008

Kakak, Abang & Adik

Sebetulnya saya belum lagi habis mem-blog pasal si Kakak masuk Tahun 1. Iman pulak mula kindy hari ni. Tak boleh bayangnya macamana dia menggendong backpack kecik dia tu dengan si kikker kat tangan berjalan ke kindy. Kalau ikutkan saya, saya tunggu tahun depan tapi paed nasihatkan masukkan dia masa umur 4 tahun, saya masukkan juga. Kalau ikut tahun, memang dia 4 tahun tahun 2008 ni. Kalau ikut bulan, he's just 3 tahun 2 bulan aje.

Cerita kanak-kanak 2 orang ni saya reserve dulu. Beri laluan untuk Little Muhammad pulak.

Saya pegi check-up Jumaat lepas. Lewat sikit sebab Dr Ashar buat C-sect. Pukul 4.30ptg baru masuk jumpa dia. I piled up 3kg within the last one month. Dr Ashar tak kata apa pasal weight gain tu. But me and Tebby know better berdasarkan pengalaman. Kalau saya makan banyak, I hardly get fat but the baby does.

Little Muhammad is doing well. So far, bila scan, he's shying away from us. Dia selalunya akan sorokkan muka dia tu. Hari tu, just nak reconfirm, kami mintak scan 'anu' nya sekali lagi. Confirm, ada little john and the twin.

He's now lying vertically but dr said there's still sufficient space for him to turn to the right position later on. Both his sister and brother dulu, tho they were vertical, they were facing front dengan muka mendongak. Mintak-mintak Little Muhammad ni pandai cari posisi yang betul. Bagi Ummi senang bersalin.

From the scanning we saw his scull with some patterns on it (which Tebby and Dr Ashar discussed in details but it gave me no slightest idea whatsoever apa ke benda nya tu) We saw his tulang kaki, his beating heart and even one of his earlobes. From the look of it, perutnya buncit cukup makan and he has the same hidung like Kakak and Iman. Hidung Ummi! He weights around 600gm (sekati) at this point. His size is one week in-advanced comparing to his age. I am 22-weeks pregnant and his size is of a 23-weeks foetus. But not to worry. The range given is plus-minus 2-weeks.

I have another 4 months before I give birth. Nothing much of preparations so far. Sibuk dengan sekolah Kakak and Iman. After this concentrate untuk Little Muhammad pulak. Dalam shopping menyopping untuk budak 2 orang tu, sempat jugak saya beli mittens-booties 10 pasang. Next, baju-baju pulak, insyaAllah.

14 comments:

aida said...

little muhammad dapat baju baru semua ke?

saya si fahri lagi la, baju lama semua dah bagi orang.. lepas tu minta dengan aini baju anak-anak dia.. huahua.. fahri dptlah baju recycle anak-anak aini

ummi said...

aida ~ rasa-rasanya gitulah. baju kakak and abang dia semua bagi kat orang. tinggal pun yang dah lusuh and getah dah longgar. ada alasan nak shopping he.. he..

kaezrin said...

ahaks...my lil muhammad pun masih duduk in breech ok...dr kata kali nih lain sikit dr the last time but he said not to worry as still sufficient time to turn around..i hope so la..

ct said...

i loves buying bajus for my kids... when i got to know that i'm carrying a girl lagi sakan... alhamdulillah, M*xis bagi lots of parkson voucher... memang rezeki anak betul..

~ahni~ said...

Anak saya yang sulong tu dulu, 4 tahun taska lain, 5 tahun tempat lain dan 6 tahun tempat lain pulak, bukan apa tak nak dia boring belajar benda yang sama...

Mula-mula tu memang saya hantar dia pergi ke tadika yang ada syllabus berlainan untuk umur 4, 5 dan 6 tahun tapi sebab agak jauh nak hantar (dan leceh), terpaksalah tukar tempat lain...

yatipruzz said...

fobia nyer dgr baby breech huhu

ummi said...

elin ~ so, another Muhammad for you too eh? the ever calm and cool dr ashar, so assuring kan. i hope he's right

zue said...

kak ti,

sambil2 tu bagilah tips sekali during pregnancy...
what to do ..what no to do

hopefully everything will go smooth

ummi said...

ct ~ unfortunately for me (or is it fortunate?) si Kakak tak minat melaram2 nih. she's simple and practical. kalau tengok gaun2 kembang, sepit2 rambut tu, mmg terliur nak membeli.

ahni ~ oh ya? saya pulak malas nak pindah2 kan. janji diorang sesuai. budak2 4 tahun ni main je.. playschool. 5 tahun baru belajar. 6 tahun serius sikit.

yati ~ insyaAllah baby akak pusing balik. nampak banyak space lagi and masa panjang lagi.

ummi said...

zue ~ bab what to eat lagi best! makan je lah apa pun he he. acah je. my MIL ada a few pantang yang mmg diorang turun temurun ikut. antaranya a big no-no to buah pala. tips pun ada. maybe akak boleh buat special entry on that nanti. btw - buatlah blog satu. senang nak tahu perkabaran org kat ttdi nun.

zue said...

kak tie,

almaklumla duduk di unit baru tak macam di sana.5.30 je balik (biasala baru lagi ....blur2). so adala juga buat blog http://zuedin.blogspot.com. share ngan hubby
sharela ye paper yg patut. I guess I miss people there so much
heheheheh

ct said...

ummi, masa baby nih la kite bole dress up kan die.. bile dah besa nanti, kite pulak kena denga ckp die...now, u wear what i buy, later, i buy what u want...kan..hehhe

ajzie said...

Seronok betul shopping moping baju2 baby nih....

Salam maal hijrah dari saya..

ummi said...

zue ~ dah boleh balik 5.30? hu.. hu.. best best.

ct ~ betul tu. nanti bila dia dah ada preference sendiri, jenuh kita melayan.

ajzie ~ salam maal hijrah to ajzie jugak. time shopping mmg syok.. sampai je statement cdt card, berpeluh!!