Friday, October 05, 2007

23 Ramadhan 1428H

I'm on mc again. I've worked for 3 straights days this week (which is a record since kena muntah2 nih) and semalam I felt giddy. It turned out that my BP dropped to 90/60. So I brokefast and got 2 days of mc. Just when I thought I felt a bit better sahur tadi, kena lak c*r*t. Sampai pukul 8.30a.m. ni ha, dah 5 kali. Maybe kena berbuka jugak ni kang sebab kaki pun dah lembek dah nih. Saya akan start bercuti Khamis depan, maknanya ada lagi 3 hari bekerja. Kalau saya kerja 3 hari full next week, maknanya sepanjang Ramadhan tahun ni, saya cuma bekerja 7 hari saja..... rekod tu. Saya mintak doa banyak-banyak that I'll be well after raya nih.


Anyway.

Remember our Laman Project? It took them 3 days to finish-off from cleaning and clearing stage to eventually install a wood-deck. All done and all paid for already. Tebby and I are simple people so we want a simple concept. Afterall, the kids still need some space to run on without having to go into bushes. Nothing too much. We conveyed what we want as well as our budget. In the end we have a lawnful of green phillipines grass, 2 kembojas, a shrub of yellow irises, some purple crawlers, 2 spikey plant (I don't know their real names), some pebbles, stepping stones and 3 railway sleepers. On the other side, we have 3 bushes of dual-tone plants, some pebbles and green green grass. And yes, a 8x9 wood-deck made of resak wood. What's missing are garden bench and a table as well as a tempayan. Ni kena tunggu budget lain nih. Balik kampung kidnap tempayan Wan saya boleh? Oh, the concept? The Landscape Architect said it's Modern Tropica. After they were done with their job, kami pulak susun pokok-pokok dalam pasu yang sedia ada tu. 1/2 hari je cukuplah, flat terus.....

So sharing a few photos right from the beginning until it is done.








Other photos can be viewed here.

20 comments:

ct said...

ummi, happy besday to iman. i was also strugling for my little princess and alhamdulillah gave birth on 19 ramadhan... agaknye baby kluar time bulan posa nih memang byk dugaan kot.... i had very painful contraction but ended up with c-sect... nway, i still thankful and bersyukur semuenye selamat and both of us sihat...

ummi said...

ct ~ alhamdulillah. dapat sepasang dah kan. patutlah senyap aje, rupanya bersalin. csect or normal, asalkan semuanya selamat, alhamdulillah. abang imi macamana dapat adik ni? jeles tak?

tukus munduk said...

Happy belated birthday utk. iman.
Wah!!jelesnya aku tgk laman kau. Aku pun berminat jugak nak buat cam tu tapi kau tahu la hubby aku..sampaikan aku suruh dia tebang pokok 'katak puru' pun dia x mau. nasib baik pokok tu dah besar panjang, kalau masih kecil mau aku tebang senyap-senyap pokok tu macam aku tebang pokok lengkuas dia.

btw...itu keladi yg kau ambik kat umah aku hari tu ke.

ummi said...

tikus munduk ~ ha.. tu lah keladi yang aku pau dari rumah kau tu. dah besor panjang dahh..

siku|at said...

wah.. cantiknye laman + ada dek kayu tuh yang cantik tuh.. hehhehe.. kalau akak pun amik masa bertahun tahun nak merealisasikan nya.. saya .. kami .. aaaaa.. tahun bile baru boleh buat nih... jeles nye.. jelesnye..

mardhiah12 said...

cantiknya taman..rumah saya dah letak marble semua, camne le nak buat cam rumah akak

aida said...

cantiknya laman dia! tapi tangan saya ni panas, tak reti-reti nak menanam pokok :P

FYI kak tie, amni & fawwaz 2-2 lahir bulan pose.. that's why i said nyanyuks.. sebab bulan pose punya senang nak ingat tarikh ramadhan, boleh terlupeee

ummi said...

sikulat ~ itulah, angan2 akak 4 tahun baru dapat buat. yelah, bukannya ada duit berbakul2 kan. nak tunggu berbakul tu lama jugek. sib baik ada ESOS. sabar yek.

mardhiah12 ~ that's why dari mula lagi mmg akak biarkan tak bersimen depan tu. kalau dah bermarble segala, still boleh apa. Letak poko2 dalam pasu, at least ada hijau sikit. tenang aje nampaknya.

limaunipis ~ ish.. ish... sian amni ngan fawwaz mama dia lupa yek. takpe, still ada tahun masehi. bab tangan panas ni, dulu akak pun cam tu. bila dah tua ni, tangan dah sejuk sikit so bolehlah bercucuk tanam sikit-sikit.

mawar said...

cantiknyaaa..eh mahal x upah dia? dalam bape riban tu?

ummi said...

mawar ~ thanks. semua tu dalam RM4k jek. kami letak budget RM5k tapi lepas discuss2 seme tinggal RM4k. they can do it based on our budget.

mama_fynn said...

ummi,

cantiknye laman...simple dan kemas...

ummi said...

mama-fynn ~ itu laman setelah 4 tahun semak dan samun!

puterikiut said...

cantiknyer..rajin betul kak tie & hubby menanam pokok.. w/pun tak sihat sempat lagi tu.. janji semangat kan.. kak tie..nnt amik la gambar nampak semua kwsn dpn umah..tak dpt pegi leh tgk gambar ok la..pastu kak tie amik gambar dlm umah sekali ek.. suke tgk hiasannya.. :)

kaezrin said...

akak i likeeeeeeeeeeeeeeeee..suke suke sgttttttttttttt

cantikkkkkkkkkkkkkkkk

ummi said...

nieta ~ gambar dalam rumah? oh tidak.... molek di luar, belum tentu di dalamnya cantik ha ha.. rumah akak kat dalam tu gondol aje, bersepah ngan menan..

elin ~it took us 4 years to finally be able menghias laman ni. nak ngumpul uwangnya yang lama tu (macam le projek juta2.. padahalkan tak sampai 5 angka pon)

farra said...

jelesnyer, akak dh kasi idea utk umah kami :) tp bertahun gak nk kumpul ongkos kot

ummi said...

farra ~ jual kuih banyak2, cepatlah dapat laman hu hu. nanti besday iman (tahun masehi punya), akak nak order kek yek (nov nanti)

Tyha said...

Cantiknya...kalau saya 4 tahun pon lom tentu...tunggu pencen kot...cari umah atas tanah...;).Dek kayu tu...best amik angin petang sambil makan cucq...ayaq kopi...kaw...!

Ydiana said...

Salam
Cantiknyer... if ok, boleh tak bagi contact number kontraktor landscape tu? TQ! :)

ummi said...

Ydiana ~ you can ctc 017 234 1940 - Hazlina. she was the landscape architect. saya sgt puas hati hasilnya.