Thursday, August 04, 2011

Sapa Mau Tolong Kak Mon Cuci Rumah?

my first maid was like this in the beginning.. cergas. pastu cergas jugak cha-alip-but..



I am looking for weekly weekend cleaning-service. Harap-harap ada yang sudi servis sampai area ai. Address ai tu walaupun 'Bandar', pada hakikatnya adalah agak kawasan kampung jua.

So far dah jumpa 2 ajer..
1. http://www.merrymaids.com.my/ - dah hantar email mintak quotation
2. http://www.parttimemaid.com/ - RM250 for 4 kali seminggu, 4 jam sekali datang

Actually I'd prefer bayaran per trip dari yang hourly. Kalau caj for 4 hours, dapat lak yang datang tu lemah gemalai nyer jenis, mau 2 jam baru siap cuci toilet aje kan. Kalau per trip ni, kelentung kelentang la sampai siap. Dengan keadaan my house sekarang, mau depa nangis dulu depan pintu sebelum masuk :D

Anymore other than that 2? Let me know ya. Kalau boleh yang buat ironing sekali. Kalau tak iron pun takpelah. Ai kasi En Dobi kedai kat depan nun ironkan. RM1 selai. Kalau baju sekolah 80sen ajer. Ai know sebab ai dah mula memunggah baju sekolah anak-anak ke kedai tersebut jua :D Ada capping bajet.. maksima RM20 a week. Dalam 20 lai. Ada certain things ai admit ai cerry-wet, this is one of them. Apart from the usual shirts, blouse, baju kurung, pants, ai pun akan meng-iron sluar sukan, tshirt, saputangan dan sebagainya. Kalau kain baju kurung tu, sila jangan main tipu iron belah bawah je, belah atas tak iron. Semua mahu licin okay. Gigih tak gigih, sampai button temperature control iron ai telah tercabut. Tu nasib baik ai dah berenti iron sarung bantal.

Iya, ai admit ai malas nak buat semua tu. I'd rather spend some money outsourcing all those and have more time dengan my family than having to mop, scrub (and nag).

Hidup perlukan pengorbanan kawan. Terserah kepada kita nak korbankan yang mana.

6 comments:

Tyha said...

X nak korban tenaga, sila korbankan duit.Kalau saya pon dah keje ada gaji...better korbankan duit.Sebab ia boleh dicari...+ kita cari duit pon sebab nak mudahkan kita...:)Masa untuk family lagi penting.

ummi said...

tyha ~ time x keje dulu byk masa nak kelebet kerja2 rumah ni. now pijak lantai rasa berdebu.. akak stresss!! iya, duit boleh cari, masa berlalu tak dapat remind.

Mynie said...

ni based in bangi, tak tau dia cover area akak tak. harga cam sama je yg akak tulis..

saya pun nak cari weekend helpers, ingat nak cari kakak2 indon freelancer (tak taulah legal ke dak) yg nampak mcm ramai je kat area saya, tapi belum actively asking around. jiran sy punya weekend helper dulu charge rm10/hr je, boleh buat ironing lagi. tp sygnya dia dah pulang ke indon...

http://biz.yellowpages.com.my/cinta-alam/contact.html

Our Office
8-1-1A, Jalan Medan PB 2A,
Seksyen 9, Pusat Bandar Baru Bangi,
43650 Bangi,
Selangor Darul Ehsan

Tel: 03-8926 6798
Fax: 03-8926 6798

Contact Person: Syarifah

syajiwa@yahoo.com

ummi said...

mynie ~ thanks for sharing.. nanti nak try call.hope they can come since bangi and my place pun x jauh mana pun. free lancer mgkn jugak xde permit or hak yang larik2 dr majikan.

Farra said...

seriyes no (2) tu murah aa...

saya pulak nak outsource sambil berjimat so panggil sekali dalam 2 minggu hehehee

ummi said...

farra ~ akak malas heh heh. budak2 tak bleh berdebu sgt, asma, mudah sakit.