Tuesday, August 02, 2011

1st Ramadhan 1432H

Salam Ramadan! Alhamdulillah masih ada rezeki kita berpuasa bulan Ramadan tahun ni. Jom tambah amal ibadat. Jangan culas-culas ber-terawikh. Kalau rasa liat bangun prepare sahur tu, ingat-ingat pahala yang menanti. Uruskan rumahtangga pun ibadat jua..

Unlike the past 2 years, this year takde bibik. Domestic helper, yilek. Means I have to carefully plan and manage my time. And unlike last year, this year I am back working. Means, limited time to spend kelentung-kelentang kat dapur for iftar. And probably very simple sahur as well sebab pas sahur nak bersiap-siap ke ofis pulak. No time to scrub many pots and pans. (I will not leave things dalam sinki before going out, other than 1 or 2 small things like sudu or cawan).

Apalagi la kan, wiken lepas giat betul mengupas, menyiang, memotong, memerap (perap makanan yer, bukan memerap tidoq), memblend, merebus dan sebagainya. Ini semua bagi mengelakkan huru-hara kat rumah nanti. Punyalah bergiat kat dapur, sampai lupa basuh kasut sekolah anak ha ha. En Suami went to Pasar Kajang on Sunday, katanya ramaiii lah sangat orang. As if esok-esok dah takde jual ikan. Cakap orang, we all pun sama heh heh.

I did few thing in prepation untuk seminggu nyer iftar/sahur. Marinate ayam 3 jenis (ala Cina, ala India, ala Melayu <-- i tak racist taw.. memang dalam buku resepi tulih gitu) and one type of beef marinate. Ikan tak perap, just apportioned them into one serving in each bekas. Also potong-potong ayam and daging, ready as perencah nasi or mee goreng.

gigih melabel bagai ha ha


As for sayur, we stock up timun, incase tak sempat masak sayur. Kalau ada masa, we'll do sawi and kailan. Sayur ni pun selalunya maknya aje yang makan (despite all ceramah kepentingan makan sayur :P). En Suami is very selective when it comes to sayur. In fact he is selective of his food. Unlike wifenya yang mengketedarah je apa jua asalkan halal.

Baru je bagitau En Suami that I would not blog so much about food bulan-bulan puasa ni. See.. bad bad me.

Anyway, since Iman is 7 this year, we've been coaxing him to fast. In fact for the last one or two weeks, we've been orientating him on the importance of fasting and what to expect should one fasts. Semalam was his first day. Thank God, Alhamdulillah, getting him up for sahur was easy peasy. Getting him to eat his sahur was also easy peasy. Part yang susah ialah menahan si Adam dari menayang-nayang makanan depan Iman. Semalam, at 11.45am, he succumbed to hunger and break-fast. Boleh lah kot, as a first-timer kan. It could've been much later should Adam tak makan aiskrim keladi depan Iman *sigh*. And today, on the way to Atfal Sayang (taska) he announced 'hari ini saya cuba bertahan' tak boleh tahan ayat si Iman ni hi hi. Gambar bawah ni masa sahur around 5.00am. Gambar lagi bawaaah tu pulak 'buka poser' jam 11.45am :D




Semalam was a very simple iftar of Ikan Bawal Putih Goreng, Snow Pea+Egg Tofu and Mushroom Crisp (cendawan goreng guna tepung tempura, tapi nama cam kelasssss la konon kannnn).




Err... food again? Someone please spank me..

6 comments:

Hanis said...

selamat berpuasa kak tie...

Well bukan senang nak ajar anak2x kecik ni berpuasa kan...

kakak 6y.o , 1 ramadhan gagal berpuasa.Tak sahur.Dah kejut dia siap nak nangis bagai.Malas ibu nak layan.Huhuhuhu.

But dia cenekel sikit.Pasal 1 ramadhan taskinya cuti..so dia kata takpelah.

Today 2nd ramadhan dah start skul balik.Tak payah suruh pun dia nak puasa sendiri.Pasai apa...pasai MALU kat kawan2x....kekekekeke.Tapi duk pujuklah suh pose sbb setiap 2 jam dia merengek lapor.Hhuhuhuh.

Sampai komen ni ditulis jam 5 ptg...alhamdulillah...dah senyap rengetan nak berbuka tuh.Hehehehe.

Anak saya yg ni peer pressure dia mmg takleh....hehhee...

kalau ckp malu kat kwn kalau tak pose...iman ok?

ummi said...

insyaAllah boleh nanti tu. Kakak dulu camtu gak, kena upah kalau puasa penuh. now no need sbb dia dah faham.

Iman tadi kol 12 katanya tak makan apa2 pun lagi. tak taulah pastu. akak pun x expect dia poser sampai ptg sbb dia ni kuat makan! kat sekolah akak dah pesan, jgn minum dpn orang, malu nanti.

nanti balik boleh dengar lah laporan dia :D

Tyha said...

Dugaan budak2 ni adalah adik2nya...hehehehe. Rajinlah Kak tie siap perap semua.Tyha just basuh dan bagi ikut portion je...;)

ummi said...

tyha ~ kena plan meh. akak bukannya bleh balik sharp 4.30 gitu. schedule en suami x menentu. lagik pun kan, yang ayam tu kalau lama perap lagi sedap.

oren said...

hmm..

saya suka cara akak marinate bagai tuh..tapi saya tak sempat buat..mebi this weken la kut..never too late, eh..

dh masuk hari ke 3, tak singgah param lagi..tapi mmg kalutlah nak masak..saya balik umah time lunch hour, potong n tumis yg mana patut dulu..1 dish kena siap masak, sbb yg bongsu nih, bila balik jek ke umah, terus dan2 tu nk mkn..bukan bleh tunggu sat pon :P

the rest, cam cucuq ka, bleh la goreng kul 6 ptg..

anak saya yg no.2, si muhammad pon, dh start posa..umo 5 tahun..kat PASTI, mmg takde mkn2 lah time ramadhan..tp mmg expect dia akan mkn bila sampai ke nuseri kul 11.30 pagi..hik2..takpe, pelan2 ajar..

pagi nih, punyalah susah nak kejutkan sahur..siap geletek pon, tak jalan..last2, heret ke meja, tu pon ibu yg suapkan..

kul 7 tadi, kuar umah nak hantr semua pegi skolah n nurseri, dia bantai minum air botol yg mmg entiasa ada dlm keta..hadui la..

so, today, no money for him..

ummi said...

oren ~ tak per, pelan2 kayuh. cam akak kena siapkan banyak benda beforehand. kol 5.30-6.00 tu baru nak balik rumah, howlah? lunch hour mmg confirm tak sempat nak balik kan. nak potong2 sayur tu semua kena buat lepas sahur. fikir2 penat jugak. fikir balik, ramadan ni pahala berlipat ganda. menguruskan rumahtangga pun pahala jugak kan, insyaAllah.

Iman pulak, alhamdulillah.. senang bangun pagi. kejut sekali dua dah tercegat bangun. makan pun tayah paksa2, laju je dia.
Muhammad pun baru 5 tahun,. Iman 5 tahun still tatau apa2 pasal puasa ni. apapun it's good to start early kan. selamat berpuasa yer oren.