Sunday, April 03, 2011

Ke Mana Tumpahnya Kuah..

My boys have things in common. Dah nama pun adik beradik kan, apa lah Kak Mon ni kan. They both cling to me. I am one proud mom when they quarrel over who should sit beside me during lunch. Other than that, they both looveeee to help around in the kitchen while I cook or while I prepare to cook.

This is Iman He'd do as told. Mintak tolong potong, dia potong. Mintak tolong basuh, dia basuh. Mintak tolong kacau, dia kacau. Kalau mintak tolong keluar jangan sebok kat dapur, dia tak layan.



Yang ini pulak Mat Kacau :D Pembantu yang amat tegar. He does as he's told and also does things he's told not to do and things I don't even mention for him to do. Pusing kejap aje, dia tambah garam. Pusing kejap aje, dia bubuh gula. Pusing kejap aje, dia masukkan air. Kreatip yer budak ni. Sampai ada resepi 'Nasi Goreng Garam'. So, those are my boys. Both me and Tebby suka masak (suka masak tak semestinya sedap okay :D), maybe ni kuah dah tumpah la kat 2 pinggan nasi ni. Mana Kakak while these two staging their commotion kat dapur??



.


.


.


.


.


Hurmph... Obviously ni kuah dari Ummi ni. Kecik-kecik dulu jejak dapur nak makan jer. But she's helpful when in comes to dishing out the meals, prepares great teh-o and does her red lemonade to perfection.



12 comments:

y@tipruzz said...

hehe kiut mereka sumer!
akak sure bangga kan :)

anyway adam sampai ke nk amik gula garam sumer tuh??

my case, cuma firas yg interested ke dapur tgk mama dia masak..si abg lebey ske melekat depan tv! huhu

Tyha said...

Saya...budak2 kena hambat kalau nyebok kat dapur...x boleh nak masak + risau budak2 kena kuali panas ke,minyak ke...pisau ke.Selalu kalau buat kuih je budak2 ni kaco dan tolong2.

ummi said...

yati ~ Adam? sampai. akak letak benda2 tu kat counter top aje, senang nak masak. dia ambik kosi kasi tinggi sikit. kdg2 tu sampai penuh kat dapur.. maklumlah dapur kecik je, tukang masaknya ramai.

ummi said...

tyha ~ dah tak terhambat dahhh. hambat keluar, datang balik. hambat lagik, dtg lagik. apapun mmg kena close supervision. kalau buat donat, mmg ada doh depa.. hitam kena uli. senyap2 ummi buang, depa ingatkan akak goreng he he

Ina Hashim said...

huhu...rajin2 anak2 tie....tapi seriau lak nengok adam kacau mknn kat dapur tu...huhu

ummi said...

k ina ~ kena supervise k ina. dia ngan Iman mmg suka sgt ke dapur. nak jadi chef gamaknya

oren said...

hahaha..yg suh kuar dapur tu, tak tahan..

anak2 pon suka duk dekat saya, esp bila masuk dapo..ada jek kejanya..bukak fridge, suh buat itu ini..paling2, depa sepahkan all the pinggan, cawans dll..kunun2 depa masak lah jugak..sat2 mintak sudulah, mintak itulah, inilah..

bila suh kemas, semua lari lintang pukang..tinggai yg kecik jek..tu pon letak merata2..hahaha..mmg dia jadi mangsa abang2 dialah :P

aida said...

ya Allah iman dah besar... saya ingat budak mana umur 10 tahun gitu... hikhik

ummi said...

oren ~ samalah tu. kalau pasal menyepah, laju aje. bila suh kemas, laju aje... laju lari he he. budak2 ni mcm abahnya.. suka masak. manatau nanti ummi boleh rasa masakan anak2 in few years time kan.

aida ~ Iman dah 7 tahunnn!! macam baru sgt rasa seksanya nak bersalinkan dia tahun 2004 he he.

myza said...

the way kakak kusyuk membaca sama je mcm kak ti kusyuk buat keje :)

Hanis said...

alahai kak tie...comey benor anak2x teruna didapur tuh...

me...si kakak mmg sgt2x helpful..syukur...semua yg disuruh dia akan buat....

yg si adik pulak semua yg kakak buat dia nak buat...sudahnya 2-2 saya tak kasi tolong kecuali yg 2-2 boleh buat sama2x...like tumbuk bawang..tu pun berebut...

potong sayur pakai pisau plastik ikea...hehehe...hancur sikitlah sayurnya...hahahah...

paling tak tahan kalau tang basuh pinggan...kakak bolehlaaa...but adiknya aduhai....orang dh habis basuh pun dia masih disitu setia basuh tangan dia....habis lencun 1 baju laaa baru dia puas...

btw....pic kakak baca buku sgt sentimental la :)

ummi said...

zarid ~ akak? khusyuk? he he

hanis ~ owh.. must get that pisau plastik. Kakak boleh harap basuh pinggan tapi kalau time akak masak, dia mcm tak minat sngat. Unless feveret food dia.