Wednesday, April 06, 2011

Iqra'.. Bacalah..

Alhamdulillah. Syukur. Our niat tertunggak akhirnya terlaksana jua. Finally Kakak and Iman are sent for kelas mengaji. Kakak attends kelas KAFA, one of the subject is Iqra' so we are a bit relief. Iman pulak kami tak hantar kelas KAFA atas beberapa sebab musabab. Ada satu cawangan CIC di sini ada kelas mengaji every Saturday tapi Saturday pulak Kakak ada tuition kat sekolah and Iman ada kelas kat Ampang Hilir (tough being kids these days huh?) So cari punya cari, jumpa this Tadika/Taska Nor Rehan yang ada kelas mengaji lepas Maghrib every night from Monday to Friday. Fee is RM40 per month per child. That makes RM80 per month. The taska in within our housing phase means tak perlu keluar ke jalan besar untuk ke sana. Since we're sending Iman, might as well we sent Kakak jugak kan.


I told the kids memula Ummi hantar tapi nanti dah tau cemana, boleh jalan sendiri. First day try jalan kaki. Mak aih.. jauh jugak rupanya. In the end, on the way balik, En Tebby kena dukung Muhammad Iman bertuah tu. Second day Ummi hantar naik kereta. Iman kata, kalau naik kereta dekat sikit :D Nampaknya until they get their own bicyles and can ride around safely, I will have to hantar them everyday. Bukan apa, now that I am still on leave bolehlah kan. Nanti dah keje faham-faham ajelah pukul berapa baru sampai rumah. Besides mengaji, the kids need to finish off their homework as well.


Iman is especially excited. Nak nak pulak lepas he got his own buku Iqra' and his own kopiah. Plus, dia dah kenal alif ba ta, lagilah dia suka. As if to test his newly acquired knowledge. Kakak pulak, tho dah 3 tahun attend KAFA, she still reads Iqra'. Belum baca Al-Quran. InsyaAllah. I am not complaining. Every kid has his/her own pace. Now we're trying to push he a bit faster.


kakak and Iman, on their first day nak pegi mengaji


Adam insyaAllah tahun depan boleh start. kena stop pakai diapers yer kalau nak ngaji...



I remember my own experience mengaji. Masa tu zaman-zaman Juz Amma. Similar with Iqra' sekarang tapi pendekatannya berbeza. Mula-mula kena kenal alif sampai ya. Pastu alif atas a, alif bawah i, alif depan u. Dah terer tu baru masuk baris dua pulak. An In Un.. and so on. Cikgu mengaji was arwah Wan Chu (al-fatihah). She was soft but firm. She was my close relative jugaklah. Dia tak mintak apa-apa bayaran pun. I think it was normal during those days back in kampung-kampung. Cukup membalas jasa dengan sekilo dua gula, setin dua susu atau biskut barang sepeket dua. I am not complaining about the fee nowadays because we all faham ajelah dulu dengan sekarang tak sama. Plus that was way back so many years ago in a remote kampung and now we're talking about Kuala Lumpur.

Back to my mengaji days, I cycled to get to her house. Cucu-cucu dia pulak ramai yang around my age so we had fun after mengaji session. The bonus nya pulak, rumah dia dekat sangat dengan tali air. So you can guess what we did lepas mengaji lah kan. Sometimes I slept over at her house. I miss those times. Tapi apa hal dah tua-tua nak main kat tali air kan. Anyway, back to my arwah Wan Chu ni, she's a very thankful person. Kalau kita bawak apa-apa buah tangan, she just couldn't stop thanking. She'd recite doa mohon murahkan rezeki and all. Soft but loud enough for us to hear. Sweet kan.


Back to Kakak and Iman, harap-harap semuanya berjalan lancar. InsyaAllah.


6 comments:

Farra said...

Akhirnya dapat gak kelas Iqra yer..moga pandai baca al quran insyallah
Fees iqra anak saya 25 so both 50 total , 4 kali je seminggu

ummi said...

Farra ~ nak try dulu sebulan cemana. ada yng boleh dtg rumah tp tau2 ajelah kalau kat rumah budak2 ni byk distraction kan. fee RM40 tu 5x seminggu termasuk fardhu ain hari Jumaat. cuma kalau hari2 yg homework byk tak pegi la kot ngaji.

Asu Bahiyah said...

Asu pun tengah cari kelas mengaji untuk Fatini. Taknak la hantar ke sekolah agama formal tu (2.00-5.15 ptg), kesian kat anak-anak...penat diorang. Dah macam org keje pulak dari pagi sampai petang asyik sekolah je.

ummi said...

asu ~ it's ok kalau x pg KAFA pun tapi kita kena cari alternative lain so that anak2 dapat mengaji, belajar fardhu ain tu semua. sek anak2 akak ada JQAF tp seminggu sekali. dah belajar ramai2 tu faham2 ajelah kan.

Tyha said...

Akak...elok mulakan awal.mcm ustazah budak2 ni cakap...kalau boleh mula umur 3 tahun pon x pe sebab umur 3-5 tahun ni budak2 cepat dapat.Mula2 x nak hantar naufal sebab rasa dia mcm kecik lagi,bila ustazah cakap mcm tu...masukan sekali dia.Cuma budak2 kecik ni songel dia lebih sikit.Time dia x nak gi tu x boleh paksa2. Tyha hari2 kena teman dia mengaji.Rasa macam nak bawak quran je ngaji sekali...heheheheh.

ummi said...

tyha ~ akak plan next year nak hantar si Adam tu. insyaAllah. dia ni membuas tak kira tempat :D