Monday, March 29, 2010

High BP

Last Firday I was on MC again. High BP, alhamdulillah tak collapse je. Dah V3.6 ni, penyakit-penyakit pon jenis-jenis V3 ke atas aje...

15 comments:

Ummu Auni Afif said...

berapanya kak?

ummi said...

150.. tinggi kan?

ME said...

jaga makan kalau tak nak depend on ubat .. take care, jgn tens sgt

matasipit said...

erkk... tingginyee!! stress ke kak??
control your food intake k and hopefully semuanya ok soon.. do take care..

ummi said...

sis ME and erni ~ tu lah. never had this. masa pgnt sebelum2 ni pon takde high BP. age is catching up, pastu makan plak main taram je. bibik takde nih.. mmg tambah stress lah. and stress mgmt agak kurang.. lagilah menjadi. thanks u ols for the concern.

Farra said...

bahaya tu? stress kah? jgn la fikir sgt umah nak kemas bila bibik tarak ni kak take caree

ummi said...

farra ~ haihhh... itu tak pk sangat dah hu hu. janji ada baju bersih nak pakai he he. tapi bab kontrol habuk2 kena jaga sbb budak2 asma. nak tanak kena gak sapu tiap hari and mop 2-3 hari sekali. x sanggup kalo depa kena attack lelah.

Ummu Auni Afif said...

biasa doc suh jaga makan sebulan. tak boleh kicap, budu, cencaluk (urgh). makan ikan bakar, ulam2 sayur sahaja. jangan cicah2. kalau lepas sebulan still tinggi, dia terus prescribe ubat. ubat tu la mkn selagi hayat dikandung badan..

ummi said...

aini ~ life sentence tu yg tak sanggup tu hu hu. once maid balik nih nak kena p jogging balik cam dulu, buat fruit juice semula etc.

Ummu Auni Afif said...

nak buat macam mana. takkanlah kecur je nengok ikan bakar dgn pencicah dia tu kan, hehehe. doc ckp 90% darah tinggi ni keturunan..sayalah tu

ummi said...

aini ~ am in the other 10%. stress kot? too much in my mind despite my happy front hu hu

Ira said...

hishh.. kak, jaga kesihatan baik2.. exercise alot.. cara nak turun HBP - minum teh misai kucing.. insya Allah okay.. dan JGN stress..

p/s: ingatkan org terlebih saiz jek leh kena high BP.. huhu..

ummi said...

ira ~ haihhh... org x lbh berat pon kena gak hu hu. insyaAllah.. kena jaga2 pas ni. terima kasih atas ingatan.

Anonymous said...

laa....tinggi tu..relax..relax...aku tau ubat utk ko selain dr ubat doc...jeng..jeng..jeng...shoping ler...kkekeke

p/s; jaga2 makan Tie, umur dah baya kita ni dah consider senang penyakit nak menyinggah..

~mek~

ummi said...

mek ~ lagi aku stress kang sbb mengumpul hutang ha ha. tu lah.. lagi 4 tahun je nak masuk 40 kan kena banyak jaga2 sikit nih