Tuesday, October 20, 2009

Ummi Yang Marah

Pagi-pagi lagi saya dah naik hot. Iya,.. hot that I sweat in morning cold. I've just finished mandi-manda, keluar-keluar bilik air, Iman tengah melalak kat tangga. Melalak ni bersamaan makna dengan menangis sekuat-kuat hati. Sebab? Sebab dia bangkit-bangkit je, si Kakak dah siap mandi. Dia pulak nak mandi saing dengan Kakak. Dahh si Kakak kena tunggu kat pintu bilik air sampai dia siap mandi.

Pastu, I was about to solat Subuh. I told him to go downstairs and pakai baju dengan Bibik. He refused and I wasn't planning to budge either. I did my solat and he was there, still, all wrapped up dalam towel, obviously waiting for me. My mood for the day had slowly diminished by then. Okaylah, I'm a good mom so pakai lah dia baju sekolah dia.

Went down untuk ke ofis. Bekal dia dah siap, which was roti bakar 4 keping. He saw another 2 on the table and insisted hak itu jugak masuk bekal dia. Oh well. Masuk bekal. Adam can have another sbb semalam baru beli roti satu bantal besar.

I was in the car already when he started searching for devastator (sila gugel transformer ye..). I handed him the plastic bag yang ada devastator dalamnya. That thing is dam* big and heavy. Pastu dia taknak pulak and said something 'patah'. Last-last after interogation dengan mata maknya dah bulat dan hampir nak menyala-nyala marah, tak bawaklah devastator tu.
And all the while Iman buat perangai pagi tadi, Adam pulak kept on following me high and low. Adoilah anak-anak sekelian, kalau abah ada, elok je behave. The father is somewhere not in Malaysia, btw.

I was driving in foul mood. I reached Menara safely nevertheless. I was thinking. Had I failed him (Iman). He obviously loves me more above anyone else. That is why he insisted everything must be me, maybe.

Balik ni kena singgah beli cekelat sugus yang dia pesan malam semalam (Among others la.. antaranya another set of Optimus Prime and a cat. Yes people, dia order seekor kucing)

4 comments:

kaezrin said...

guess what, i am now having these phase too with khazin...ya allah...tuhan aja..every night ended up me crying sendiri marah diri sendiri..sbb yelah nak marah khazin pun bukan dier paham..dier tahu kalu x dpt apa dier nak nangis melalak 10 batu dah dengar..and he is one of the kids yg jenis melalak x igt dunia dekat shopping mall..he detest it big time..so opposite of the mother..how nw...

oren... said...

samalah mcm saya..yg si abag tu, apa2 hal, semua nak ibuuuuuu gak..sampaikan, ada kalanya, bb kena beralah la pulok..sib baik bb adalah sgt senang dijaga, takde byk prob..

sabar kak yer..

Tyha said...

Masalah kaum ibu dengan anak lelaki ni sama je ye? Me...dgn Naufal ok lagi...tapi Najmi aduhai...sangat meletihkan bila perangai cerewet dia mari!

ummi said...

elin ~ iman ni middle-child syndrome gamaknya. among the 3, sampai sekarang, dia paling complicated nak handle. sabor je lah kan.

oren ~ same here. adam asik kalah je dgn abang. kdg2 dia cuma bk join main sama2 je, dah kena lepuk dek abang isk.

tyha ~ kan. membesarkan tu a bigger test than melahirkan.