Tuesday, June 02, 2009

Cherating, Here We Come

A day after the wedding daze (seriously, malam tu I had headache), kami 5 beranak made our way to Kuala Terengganu, with an overnight stop in Cherating. Mulanya nak bertolak around 10-11 am tapi sebok-sebok mengemas, basuh kain segala, dekat pukul 1 tengahari baru bertolak.

Traffic was clear despite cuti sekolah. Kalau weekends mungkin sesak jugak kot but it was Monday. After leisure driving, sampai Cherating at around 2.30pm. Singgah makan at one of the roadside restaurant, Seri Ombak. Indeed it was a good choice as they have:-
1. An aquarium that kept the kids entertained, including Adam.
2. A package for 3 at RM48.00 inclusive a big jug of fresh watermelon juice (the kids choosed apple juice from the fridge tho)
3. They served yummy tomyam that hooked Iman.

We checked in at Impiana room 216 at almost 4-ish. I made an online booking earlier so it took merely minutes to get it done. Impiana is a resort style with rustic ambience. They have wood-floor and blinds for curtains. The washroom is big enough for the kids to enjoy themselves. Yang menggusarkan saya ialah pintunya yang seakan-akan tak berapa kukuh kuncinya. They have this extra 'chain' (the kind that allows door to open just a bit for you to take a peek outside). The room comes with 2 ceiling fans as well. Once in, the Kakak and Iman had fun jumping on the 4-poster king-sized bed while Adam looked on in awe. Walau bagaimanapun, Tebby, Kakak and Iman slept on the bed while Ummi and Adam tido sebelah sofa kat living area, fearing Adam terjun tiruk from the bed.


Kakak & Iman sedang bergumbira while Adam looks on

view of the room we stayed in


Anyway, as promised to the kids, we went to the pool and had splashing time. Kakak sesungguh hati menduyungkan dirinya dalam pool. Iman, masih takut dan takmau berendam. Dia cuma cicah-cicah kaki dan berlari ke sana-sini. Adam pulak, kalau tenggelam paras dada, dia takut. Maybe he was unfomfortable with the water pressure on his chest kot. Kalau setakat pinggang, he was okay. Kids and pools ibarat lagu dan irama kan. To persuade them to get out from the pool amatlah susah. One is out, the other got in back.


tebby & the kids

adehlah,.. hak boboy 2 orang ni penakut air betul.
they only managed main kat atas 'batas' pool ni jek



We did not get out from the resort to explore dining outlets along Cherating coastline. Makan kat resort saja sebab masing-masing lupa nak withdraw cash. Caj to the room lah sebab buleh bayar guna credit card :P



the next day. sebelum bertolak ke tgg.
melawat beach depan resort jap.


kalau balik tgg, wajib singgah sini.
keropok lekor diorang memang marbeles u olss!!


entry seterusnya - acara makang sutong di seberang takir... tungguu...

8 comments:

CT said...

laaaaa, mesti kita berada di terengganu pada waktu yg sama ni kak ti...we went there on 30th may..kepuk lekor tu kitorang beli kat paksu amende ntah...ada lagi yg glamer rupenye..ni kat mana plak ek?

ummi said...

ct ~ kat area kelulut, marang. awning kaler kuning. memang banyak sokmo keta berenti kat situ. kalu time cuti, kena beratur. akak blk tgg isnin 1 june, blk phg semula jumaat 5 june.

CT said...

saya balik KL the next day tu jugak..:)

errr kedai tu tepi jalan ke? saya ni follow je diorang ni bawak..ehehe tapi sedap juga makan kepuk lekor paksu tu..

Farra said...

kopok lekor utk saya kak?
alaaaaaaaaaa..lain kali beli lbey..juai kat TM!

Ummu Auni Afif said...

hah! saya kalau gi keropok lekor kat area cherating tu sahaja, lepas tu selalu pekena kopi hai peng. adui meleleh air liurku

ummi said...

ct ~ kalau ikut tekak akak, rasa cam sama aje kat mana2 pon. tp tekak org dah berpuluh tahun makan kepok ni, depa boleh bezakan mana lagi sedap.

farra ~ alaaa wak. akak punya pon tertinggal kat kampung. lupa nak ambik masa nak balik tu. kalau yang keping2 kering tu adalah. nak?

aini ~ cherating tu dekat2 sempadan pahang-terengganu saja. in fact depa pun guna slang tganu kat situ. kopi hai-peng tu kat mana? lain kali kena pekena jugak ni.

Ummu Auni Afif said...

kak tie, hai peng tu kat kemaman. tak jauh dah. mmg famous la. saya ni tak minum kopi, tapi kopi hai peng memang best.

Ummu Auni Afif said...

Kedai Kopi Hai Peng
K-3753, Jalan Sulaimani,
Chukai,
24000 Kemaman
Terengganu