Monday, June 22, 2009

And A Baby Makes 6

Jumaat lepas was my first check-up with O&G. Where else, APSH lah kan. So far so good, everything's okay. I was hardly 5-weeks all along last Friday, we could only see the sac but not the heartbeat. Dr Ashar said between 8-10 weeks, the heartbeat will be obviouly visible. In the meantime, I just need to stuff myself with folic acid and see him after 3 weeks from the appointment date.


Unlike my 2nd and 3rd pregnancy, which I was neutral on the gender, this time I hope it's gonna be a girl. I think after 2 boys in a row, anyone would be feel the same like I do. That's just my preference but if Allah grants us with another boy, syukran. Girl or boy, the baby is gonna be lavish with lots of love from us, the parents, along with his/her sister and brothers. Adam pulak macam tau-tau je. Lately suka sangat dok atas riba. Kalau ummi tengah baca buku ke apa, sibuklah dia berusaha meletakkan diri dia atas riba. InsyaAllah when the baby is born, Adam will be 21 months old.


So far I am ok. No major morning sickness whatsoever. Penat sikit-sikit tu adalah. Pukul 8 malam je, rasa nak switch off dah. Penat ni kalau tak pregnant pun penat. Whatmore during 1st trimester. Can't imagine how it would be like in my third nanti. Harap semuanya berjalan lancar.


Apart from that, we've been dilly-dallying adjusting our lives. We may hire a maid. We may let-go my ViVa for a slightly bigger one. We even think of scouting for new house. Semua peringkat planning je lagi ni. Yang pasti, last weekend, we cleared our boxes of books, magazines and the likes and have them nicely arranged in our newly purchased billy racks. To make it a study area, we put a vika 2m study table. Next action, wallpaper to make the area berseri-seri. Originally we want to have the walls painted green but dah pasang rak semua tu, I think I'll just opt for wallpaper. These, subject to my financial wellbeing jugak. I need to re-assess my habit. Makcik sgt banyak shopping lately ni okay. Ni bukan pembawakan budak ni.. dari dulu lagi semakin menjadi-jadi.


To friend who left comments, who congratulated tete-a-la-tete, thanks a lot. Indeed masa beli alphard, we had just 3 kids in mind. Had we known we're gonna expect another one, we would've settled for estima maybe or innova. Tapi manalah nak tau kan. Looks like the back seat will be occupied afterall.



Statistics:
Week - 5
Weight - 48kg

9 comments:

Ummu Auni Afif said...

huh, ringannya. saya tak preggy pun 55 kg :P

ummi said...

akak mmg ringan jek he he. tp kena kontrol2 bila pgnt, anak2 ku besar2.. 3.5, 3.3, 3.7

oren said...

kak,

saya pun berharap yg kali ini akan keluar perempuan..mira doa setiap kali sebelum tido supaya baby dlm nih pompuan..kami pun panggil dia bb syifa'..bila scan, saya plak takmo tau jantinanya, walaupun dlm hati amat berharap ianya mmg perempuan..my 2 heroes mmg lasak, nak2 plak umo selang setahun..kalo pegi jln memana, org akan kata kembar :)

so, will see this August, samada lelaki atau pompuan :)

akak take care yer...

WAJAH-WAJAH KESAYANGAN said...

akak,check up app bulan depan bile ek..saya 17 jul nanti ade app gak kt APSh wif dr fauziah.mana la tau kot2 jumpa kt sanakan..

ummi said...

oren ~ another one also coming eh? si kakak mesti nak gigirl kan. samalah kakak athirah tu. mula2 tau akak pgnt pon, masam muka dia. tak larat jaga adik katanya. mintak dia doa dpt gigirl.

wajah ~ aiseh, miss lah.. akak jpa dr ashar 10 july nanti. 11th tu bawak Adam jpa dr nasir. insyaAllah kalau ada jodoh, terserempak lah kita nanti he he

Farra said...

awal nyer jumpa O & G, terkejut den!

lg terkejut..ringannya badan! jom kita dok sebelah compare badanku yg 71kg ni..ahaks

no 4 pon sy harap gal..ada angan2 tu..why not kan? take care oke!

ummi said...

farra ~ masa pgntkan Iman, ada twin lps tu sorang tak jadi so we decided to terus jpa O&G dari awal sbb takut jadi apa2. masa Adam plak, bila pg klinik, tak nampak heartbeat then dia suh dtg a month later. tak puas hati sungguh dgn dr tu, kotnya suh dtg lagi 4 hari ke atau refer ke hosp ke okaylah kan. masa tu mmg dah sepatutnya nampak heartbeat. this time around, trus aje pg O&G, senang cerita.

yes... girl, kalau betul, haruslah penuh lemari baju comey2 he he

kaezrin said...

amin..

saya tolong doakan..:P

ummi said...

elin ~ ya.. tima kasih