Monday, February 12, 2007

APSH052007 - Iman's Routine Check Up

Just got back from APSH.

It's not chicken pox. It's HFMD. Moderately contagious so he won't be able to attend kindy until next week. If not, everbody-else will be as spotty! The good thing is, the spots are not that itchy so he won't be grumbling that much. And I, will be on unpaid leave, if approved until after Chinese New Year.






muka masam lepas kena sental ubat kat dalam mulut


a combo of rash-like spot + little blisters. tu kepala lutut dia tu.

some spots on his hands. (yang digentel tu hidung kikkerr)



6 comments:

siku|at said...

kesian la akak & si budak iman, hrmp.. hrmp.. semoga cepat kebah & sembuhnya.. Nampaknya.. esok smp minggu depan kekurang korum opis la.. zarid (pindah planning); akak plak (emergency planning). uhuh..

ummi said...

sikulat ~ if you have the choice, sila pilih 'pindah planning' okies! boring lah awak yek kat ofis, takpe sila kacau si kak rahmah..

Hany FF said...

akak,
nufayl dulu waktu kena HFMD pun confius dgn Campak gak. after serveral days baru bawak ke PMC & dermatitis confirmed it is HFMD. before that, doc lain x confirm.

tapi, nufayl bila HFMD plus skin allergic dia...teruk jugak la. tangan dia & kaki jadi cam gambar kita salu tengok tu. merah & cam bengkak gitu. tapi dia tak garu sangat. cuma bila dia tak makan tu yang kesian & part nak bubuh ubat.

tapi, selamat la ummi & abah dia dpt MC utk jaga anak yg kena kuarantin.

2 minggu gak la tak jumpa kawan2 dia...heheh.

ummi said...

hany ~ kalau cp, akan start kat badan dulu whereas iman kat kaki, tangan and mulut. alhamdulillah, dia still minum susu. kalau dia taknak, alamatnya kena warded and masuk air. akak ambik unpaid leave terus. kalau guna annual leave kang takut cepat abis sbb budak2 ni selalu tak sihat.

2 weeks yek? erk.. lama tu..

myjulieyana said...

akak, semoga byk2 sabar & tabah ye.. macam2 penyakit berjangkit skang.. anak saya Aisya hari tu memula risau gak HFMD tapi actually kena herpes virus infection dalam mulut.. 2 hari tanak makan minum.. sampai dehydrate pon dia cakap kenyang.. tak sempat nak citer kat blog.. teruk sgt ulcer & tonsil dlm mulut dia.. bibir & gusi bengkak & pecah2 sampai bawah lidah pon ada.. admitted 3 hari 3 malam kat SJMC.. ubat & air semua saya mintak drip sbb kesian kalau nak suh makan, dia nangis lagi teruk mulut dia berdarah.. now dah ok dan dah 'jahat' balik macam biasa.. :)

mcatz said...

Mmg tgh musim HFMD kot sekarang..my nephews (2 org) adik beradik kena. Dua-dua tu sekolah kat Atfal jugak..kat Keramat. Tgh kena quarantine kat rumah..dah seminggu lebih tak pergi sekolah. Hope that Iman cepat sembuh ya...