Thursday, February 03, 2011

Yang Terfikir... Itu Ada!

apa yang terfikir... itu ada!


Info:
Harga - RM19.90 (Beli di Popular, ada kad Popular dapat diskaun 10%. Sila sign up segera :D)

Rayyan Fantasi. Tulisan Ramlee Awang Murshid (semak link ini untuk novel lainnya) Buku pertama 2011! First book bought and first book read this year.

First half buku agak slow dan hambar. Second half, makin rancak tapi sebaik tahu asal-usul Rayyan, novel ini menjadi terlalu boleh dijangka.

Saya agak kecewa dengan cara penceritaan. Novel-novel karya Ramlee Awang Murshid sebelum ini banyak yang berjaya 'membawa' saya ke dalam cerita tetapi tidak Rayyan Fantasi.

Walau bagaimanapun, saya akan tetap menunggu Sutera Bidadari, sambungan dari novel Cinta Sang Ratu. Harap tidak menghampakan.




Usai membaca Rayyan Fantasi semalam. Dan sekarang saya sedang membaca The Memory Keeper's Daughter karya Kim Edwards. Baru menjengah muka surat 56. And I am hooked! Buku ni beli dah lama, sekitar Julai 2010, waktu saya mula bercuti panjang. Better late than never kan.

Oh ya. Azam 2011, pertaining to books. Of course cuba membeli minima RM1,000 worth of books. And to read at least 3 books a month. That makes 36 books a year. (And already I am 2 books behind!) Last year I did 34 books. 2 aje peningkatan? Well, since I have a Year 1 that needs extra attention, loads of my time is spent reading his text books, so to speak! Nope, those don't count in as part of 36.

8 comments:

Sitisifir10 said...

Wah...target yang mantap.. semoga berjaya :))

ummi said...

sitisifir ~ takdelah mantap mana pon. org lain buleh bc 1 buku within just hours je he he

Ummu Auni said...

kak tie, nanti kiya exchange buku nak tak? banyak buku kak tie, saya nak pinjam, hehehe

ummi said...

aini ~ boleh, no problem. just tell me yg mana, nanti pick up kat husband akak ek.

Aku Cikni Ahnie said...

Ummi, RAM setakat ni saya dah baca beberapa judul tapi pinjam di perpustakaan, ingat macam nak beli lah pulak lepas ni, judul mana yang Ummi syorkan?
Tapi saya mmg minat sangat karya abdul rahim awang, sayangnya dah pencen kot dia...

ummi said...

ahnie ~ if i were to suggest, boleh baca trilogi bagaikan puteri. i loike. tapi that's selera my tekak la kan. i'd also suggest baca karya andrea hirata dan tere liye. tak ada satu pun yg saya tak suka!

abd rahim awang? hurmpp.. tak pernah dgr.. nak gugel jap. kalau author lama2 ni i loike shahnon ahmad's seluang menodak baung. kemiskinan yg sangat mengharukan. thinking of starting my collection buku2 lama.

Aku Cikni Ahnie said...

Ummi, kalau nak tahu pasal Abdul Rahim Awang boleh check di link ini http://ms.wikipedia.org/wiki/Abdul_Rahim_Awang

Terima kasih bg suggestion, InsyaAllah saya akan cari buku2 tu. Buku2 cinta saya kurang masuk lah tp kalau seram2 + cinta tu ok jer.

ummi said...

ahnie ~ sama lah kita. x minat kisah cinta unless laced heavily by other elements. kalau i love you, you love me, dah tak appeal to me. maybe the age factor kot? i am 37 this yr, you?