Tuesday, November 04, 2008

Trip To Zoo Negara - 1 Nov 2008

Kami ke Zoo Negara Sabtu lepas. 1 November 2008. Ingatkan belum start cuti sekolah, aman lah sikit. It turned out that ramaiiiiiii... ada banyak bas kat parking lot. We came early, sampai sana before 10 am lagi. Kiranya time tu, nak park keta pun masih boleh pilih-pilih lot lagi lah. Tebby asked if Iman was already there when we last came. Kakak pon belum pandai berjalan lagi Yang time tu :P. This time Kakak was especially excited. Sangat-sangat teruja. Iman pulak, apa-apa aktiviti luar rumah, semuanya mengujakan dia. Adam, walaupun masih belum mengerti, was a good boy.


Ya kawan-kawan, anak-anak saya cuma yang berbaju hijau dan pink saja. Susah tol nak ambik gambar elok-elok. Penat Ummi bagi arahan. Sudahnya ada orang interframe pulak. Ye lah, dah lama norr kat lokasi, shooting tak start2 jugek... Kakak sangat terkejut sebab dia tak sangka giraffes are actually THATTT tall.


The kids running away after they frightened the birds resting on the lake bank. Yes, mereka telah senyap-senyap menghampiri burung-burung yang tak berdosa dan kemudiannya menterkejutkan burung-burung tersebut. Burung sebok lari, depa pun sebok lari sama.


Ni dekat Savannah Walk. Kali ni, it was my turn gawking. Itu burung unta sangat besar!! I think that thing can easily topple my ViVa if it had the chance. Kakak sangat happy dapat jumpa zebra face to face. The zebra was bleating and she went 'bunyi apa tu' (dia ni penakut, bunyi2 asing tu memang menggerunkan dia). Kat sini para zebra, ostrich, giraffe (kaum-kaum herbivor) dikumpulkan berkawan-kawan.


Ni di lokasi para apes. Ye kawan-kawan, monyet dan keluarganya. They (I mean the caretakers) sold bananas. Mere half sikat for RM3.00. The kids bought (I paid btw) dan kemudian dengan gembiranya memberi monyet-monyet itu makan pisang. Kakak marah betul kat sekor monyet tu. Monyet tu ala2 hypers sikit. Kalau kita baling ke kiri, dia lompat ke kiri tangkap pisang. Kalau kita baling ke kanan, dia lari ke kanan. Makanya kawan-kawannya yang agak pasif tu, tak dapat le pisang. Gambar tu menunjukkan Iman baru habis sesi melontar pisang.


Phew... finally. Gambar together-gether. We couldn't even get one with us all in a photo masa raya. Kat zoo pun, kat zoo lah yek he he. Adam was restless time tu. Despite my calm appearance, I was sangat takut itu pony melompat ke, lari ke hapa. Tebby lak control hensem aje dengan si Parrot perched on his shoulder. Iman, setia memeluk kikkornya.


Uihhh... penat nampak? Macam le dia berjalan sendiri tadi. Walhalkan elok je lepak dalam stroller dia. Kasi can le ye Adam.

The trip menggembirakan kanak-kanak itu. Ummi sakit betis 2 hari. Maklumlah.. kurang bersenam. Kakak frust sebab tak jumpa peacock. Kami lalu dekat tempat burung tapi kami skip dari melihat-lihat. Sebenarnya saya pon takut jugek lalu kat situ, takut ternampak kel****. Do you know I'm scared shit of b**? Well, now you do.




9 comments:

}‹üäçìßüñgê & þêñgüìñ said...

Ahak sama mcm danish pergi zoo trip...tak naik train ke ummimon? Naik train best danish sampai taknak turun...unlucky train yang kitaorang naik tu train yang last kalau ada lagi trip lain ku bawak danish naik...:)

zuedin said...

bestnya...jeles2. tapi wafiy macam adam lagi....tak paham pebender, duk kat stroller tapi baliknya tido macam dier yg paling bnyk berjalan.
Takper nanti si dia dah terer berjalan ku angkut ke zoo.

oren said...

laaaasssttt dulu, bwk Mira pi zoo umo dia sekitar 2 tahun..kalo bawak anak2 yg lain sama, mesti teruja gak..yg kecik, suka sgt tgk ayam (itu jek yg available kat umah)...

ooye..hepi 4th birthday to Iman..

ummi said...

koci ~ kitorang jalan je. lagi thrill kot. nak kasi budak3 tu exercise sikit he he.

zuedin ~ boleh gak sebenarnya. kasi tunjuk binatang2 dan nama2nya. apa kata org ni, early exposure. bb kan otak tgh digest byk benda.

oren ~ gi zoo ni setahun sekali okaylah. kalau tak bosan. diorang kata zoo melaka best. nak try pi jugaklah (apa ke meroyan asik nak pg zoo aje nih he he)

CT said...

akak... my kids pun suka gi zoo.. tapi yg penatnye kite la.. dok mengejar diorang....
tapi zoo kite nih kurang maintenance sbb kurang funds... sian kat animals2...

yatipruzz said...

a'aa kak..zoo melaka better...lebih open and organized i'd say. Kalo pregnant jgnla pegi zoo jln kaki..saye cam nak pengsan tawaf satu zoo dulu nyesal x naik train :p

(btw idlan takut time tgk org utan..lelain dia ok hehe)

Farra said...

kami tak pernah bawa kids gi zoo lg ..so bila mus'ab tgk burung unta 3 ekor tu dia naik syok ler..

NeroEcha said...

Lastly dpt tgk muka kak...comel jer adam tido gitu..

wallpapersdeco said...

Hi have a nice day.. Looking for wallpapers for your house or office? or your friends/relative interested, visit my blog! thanks..