Tuesday, November 18, 2008

End of Tahun 1, SKBTHO (2)

Pejam celik, pejam celik, anak sulung saya dah pun menamatkan Tahun 1 sekolah kebangsaan dan juga sekolah agama. Terasa baru semalam, saya dan Tebby mengantar dia memulakan hari pertama. Diikuti dengan perasaan cemas, bimbang, risau yang tak tentu hala bilamana dia mula naik bas sekolah ke sekolah agama. Pergi dan balik. Ya kawan-kawan, cuma kurang lebih 150-200 meter sahaja jaraknya tapi, tapi... susah nak gambarkan perasaan seorang ibu. Tambah-tambah pulak ibu jenis pathetic dan paranoia macam saya nih.

Selepas setahun, saya boleh concludekan dia so-so di sekolah. Subjek yang dia suka i.e. Bahasa Inggeris dan Sains, cukup baik markahnya. Paling sedikit is Math. Peratusan exam akhir merosot 10% dari exam pertengahan tahun. Saya meletakkan sebahagian besar kesilapan dan kelemahan pada diri saya sendiri. Tidak konsisten, tidak cukup masa mentelaah bersama-sama. Ya kawan-kawan, kadang-kadang si Kakak tidak buat homeworknya. Saya pun tak perasan. Teruk kan.

Apapun, moving forward, dalam masa bercuti 1 1/2 bulan ni, saya cuba mengajar semula Math. Yang basic-basic pun saya ajarkan. Mengira 1-10. Addition with maximum 10. Nampak remeh tapi saya percaya kalau foundationnya lemah, susah untuk dia memahami yang lebih kompleks nanti. Kalau tengok buku-buku anak-anak sekarang, walaupun Tahun 1, terasa mudahnya zaman-zaman kita dulu. Ibaratnya, kalau kita dulu..
3-1=2
tapi sekarang
One less than 3 is 2

Ya kawan-kawan, the key is kefahaman.

And I wish I could spend (more like I should have spent) more time mentelaah dengan dia. Saya tidak boleh meletakkan alasan kesibukan saya bekerja untuk kelemahan Kakak. Dan Kakak menjadi mangsa kesibukan saya.

Coretan sekitar hari pertama Kakak awal tahun dulu. Basi, kan. Sekurang-kurangnya masih dalam tahun yang sama kan kan kan.

My Princess, lining up masuk ke kelas.
In all new uniform, with new school bag.
(bag itu sekarang harus dibuang saja, memang hancus sudah!)


Barisan murid tahun 1 2008.
Para ibubapa dan penjaga yang sarat dengan harapan.
SKBTHO (2) menerima 400 orang murid tahun 1!
Ramai, kan? Sangat...




Sesi 'stalking' pertama.
To make sure she did as told.
Masa nak balik, pegi kantin dan tunggu hingga Maksu (pengasuh di Atfal Sayang) datang ambik.
Jangan pergi mana-mana.
She did as told.
And she caught us hiding behind a pillar.
Tiang tak cukup besar nak sembunyi En Tebby and the then pregnant me.
Lepas tu stalking dia naik bas ke sekolah agama.
Then nyorok lagi tengok dia naik bas balik dari sekolah agama.
Esoknya tengok dia pegi sekolah dengan ditemani Siti.
Kan saya dah kata saya ni pathehic dan paranoia..


Jem.
Masa ni sesi pagi berakhir dan nak mula sesi petang.
Ya Tuhan, ngalahkan Jalan TAR time2 nak raya.
Seriously.
Sampaikan guard yang sepatutnya menjaga kawasan rumah tu, menceburkan diri jadi polis trafik lah pulak!


Moving on about cuti sekolah ni.

We haven't really planned anything (in definite) yet at this point. Yang pasti seminggu dua sebelum saya ke Langkawi, saya akan hantar Kakak to spend sometime dengan atok dan wan di kampung. Psstt.. atok dan wan dihadiahkan TV 32 inci, Kakak tak sabar nak kongsi sama!. Masa menjemput Kakak nanti, dijemput sekali atok dan wan untuk peneman anak-anak saya sepanjang saya ke Langkawi. Weekend berikutnya baru hantar semula atok dan wan ke kampung. Saya juga ada rancang untuk ke Melaka / Port Dickson. Just weekend getaway. Overnight trip to enlighthen the kids. Kalau semua orang sihat, insyaAllah.

Oh ya.. selalunya kalau cuti sekolah ni traffic less heavy kan. So... setelah setahun 2 bulan tidak drive ke ofis, pagi tadi saya telah drive ke ofis. Masih bertemankan En Tebby. Ada ke patut En Tebby suruh press minyak kasi laju-laju. Isk isk isk. Ya kawan-kawan, kami sampai in one piece, saya punch in exactly at 8.30a.m. Siap singgah makan nasi lemak kat Pantai Dalam lagi...

11 comments:

~akuni~ said...

Bagus lar sekarang ni dah ada techno boleh ambik gambar anak2, tu buat kenangan sampai dia beso tu nanti... macam kita dulu2 mana ada gambar pun... heheheh...

cuti sekolah memang best sikit sebab traffic relax

CT said...

tak de le saya nak berdrive2 pegi keja... penin kepala ngan kl punye jem... x sanggup.. tapi sebenarnye naik public transport pun tak lalu gak...how i wish, i can work from home.. bile le M*xis nak implement work from home nih...

anak saya pun cuti from playschool die... tak gi kemana pun.. tapi pas raya haji ada class iqra.. sian kan bebudak zaman skarang.. the pressure is hugh...

ummi said...

akuni ~ ngambik gambor kan main tapi tak anto kedai kasi develop pun lagi. last tahuin 2006 buat. dah ada beribu2 keping nak develop.
momo apa khabar?

ct ~ from where i live, memang elok bawak keta sendiri. nak kena tukar2 train segala, nanti lewat pulak.

anyway, it's true budak2 sekarang ni banyak high expectation. sian diorang. djh 1 pon kena pi tuition, sadis kan.

aussie said...

feel free to visit my blog..

aussiegall.blogspot.com

Farra said...

nostalgia...menarik

ummi said...

farra ~ akak kan sentimentol sikit. semua nak ambik gamba simpan buat kenang-kenangan. la nih kalau bukak balik album lama-lama, konfius tengok muka budak2 ni. ni kakak ke adam? ni iman ke adam. tu baru 3 anak tu he he

cikwawi said...

kak mon,
rasanya baru lagi kita baca pasal entry masuk darjah satu tu.. (eh, memang baru baca pon.. :) )

anyway, kita ada sesuatu untuk kak mon. sila amik kat blog kita ye. it would be really nice if we could help spread this wonderful message around. TQ

Ummu Auni said...

hai, rasanya besok saya pun phobia macam akak

NeroEcha said...

Kejap jer kakak dah habis sekolah darjah satu kan..mmg budak skrg belajar mencabar ler..anak sy yg br 2 tahun lebih tu pun rasa tak sempat nak mengajar camne nanti dah sekolah..dia lak tgh rajin nak baca buku nak tahu itu ini..moga kita semua dikuatkan semangat kan..

-iLLa- said...

ank akak sek c nih??dekat sgt ngn umh btfly..ekekeee..

ummi said...

cikwawi ~ tag akan ku buat nanti ek.

ummu_auni ~ normal kot perasaan gitu. we're mothers, we worry abt our kids.

nero ~ good to start early. biasa2 kan dengan buku. but we ourselves pun kena rajin membaca tawww

illa ~ dekat? how dekat? rumah ku fasa yang paling dekat dengan Jusco balakong tu.