Thursday, February 12, 2009

Mangsa Buli?


Everyday without fail, after picking up the kids from Atfal, I'd always ask Kakak how her day was. Homework, school that day, what she bought and ate. Last 2 days, while 'answering' my queries, she immediately started sulking. I knew the girl sitting next to her suka buli dia. I thought that has stopped.

That day the girl, let's name her Sy*z*, took her scrap book. Memang kami suruh Kakak bawak 'buku conteng', to jot pesanan-pesanan cikgu, if any. Not just that, she bit Kakak's eraser into pieces and took one pencil from her. Kakak said she tried to defend herself and her belongings but that Sy*z* girl started crying. When she did that, Kakak started panicking and finally gave in. Plus, she told me that Sy*z* girl's mother is a friend of her class teacher. I told her I don't care if she's a friend of a PM even.

'Ummi ni orang Bugis taww'

'Kenapa, orang Bugis boleh buat magik ke Ummi?' <---- dia bukan perli ok. it was an honest question from her.

'No lah, cakap kat Sy*z*, Ummi ni garang. Lain kali kalau dia ambik apa-apa lagi, Ummi pegi sekolah jumpa dia. Kalau dia gigit eraser Kakak, Ummi gigit dia nanti'.

'Tak boleh Ummi. Sy*z* kata mak dia lagi garang'

'Ummi ni keturunan supergirl tau Kakak, Ummi boleh pakai sp*nd*r kat luar'

'Can you fly?' Bulat mata dia masa ni. Again, bukan perli. Soalan ikhlas.

'Arghhh' <--- dalam hati

The next day I asked how's things going at school and if that Sy*z* girl has returned her book. Sy*z* did and told Kakak 'ini dendam'. Now, she's only 8 and already speaking about dendam okay. I told Kakak if that Sy*z* girl doesn't want to be her friend, there's always other girls she can hang out with.

'Tapi tu tak baik Ummi. Kalau Tuhan marah, nanti satu Kuala Lumpur petir. Nanti kita semua kena petir'

La pulak....

Partly, I'm blaming myself. As a first child, dia banyak mengalah dengan adik-adik. Sampaikan dengan kawan-kawan pun dia mengalah. I need to teach her to start stand for her rights pulak.

And oh, she did not tell that Sy*z* girl about wearing undies outside my pants. Seriously, I don't.

5 comments:

ena said...

alaaa sian kakak...

memang gitu la kak tie, banyak jer kes budak buli kekawan kat skolah. dan biasanya si pembuli nih, pandai berlakon. bila si mangsa mengadu kat cikgu, dia berlakon menangis kononnya dia plak yg menjadi mangsa...

haiihhh..... macam² kes!

oren said...

waaahhh..pakai spender kat luar yg tak tahan tu...

~akuni~ said...

Dulu masa Abang (anak sulong sy) pegi sekolah pun ada gak kes kena tumbuk atau buli dgn budak2 yg lg besar dari dia (padahal dia tu pun kira dah big size dah), mmg bapak dia ajarlah utk protect diri sendiri. Kdg2 sy takut gak kalau after that, anak sy pulak yg jadik kaki buli... hua hua hua...

aida said...

aduh risau risau, kesian kakak..
masa zaman dulu kita sekolah, mana ada buli membuli.. skrg ni jer macam-macam kes

luna said...

iii
masa suke kecik kecik dulu pun ada pembuli ni
maklumla, tudung ku senget senget
nenek anta gi skolah (mak takde)
so takde sape nak kawan denganku
diorg dah ada geng sendiri...
last2 ku tanak gi skolah...
(kakak lagi baik hati dari ku la kak tie)